Yeşil muhasebe ve bir otel işletmesinde uygulama
Green accounting and its application in a hotel
  1. Tez No: 682203
  2. Yazar: NOOR CHNANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANIL GACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Muhasebe, Sürdürülebilirlik Raporu, Otel İşletmesi, Green Accounting, Sustainability Reports, Hotel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Muhasebe, işletmelerin ticari belgelere dayalı işlemlerini toplayan, sınıflandıran, kaydeden, raporlayan, analiz ve yoruma hazır hale getiren bir bilim dalıdır. Muhasebe verileri, önceleri işletme sahip ya da ortaklarının bilgi ihtiyacına doğrultusunda hazırlanmaktaydı. Bu doğrultuda, işletmelerin karlı olup olmadığı konusunda ilgili çıkar gruplarına raporlama yapılmaktaydı. İşletmelerin faaliyet sınırlarının genişlemesi, işletmeler arası rekabetin artması, toplum beklentilerinin değişmesine neden olmaktadır; örneğin bireyler çevreyi daha çok koruyan işletmelerin ürün ya da hizmetlerini tercih etmeye başlamışlardır. Yeşil muhasebe olarak adlandırılan bu alan, işletmelerin yalnızca karlılığa değil çevreye yönelik sorumluluklarının gerçeğe uygun ve hesap verilebilir bir biçimde topluma aktarılmasına dayanmaktadır. Bu çalışmada, yeşil muhasebenin bir çıktısı olan sürdürülebilirlik raporları incelenerek bir otel işletmesinin çevresel, sosyal ve ekonomik performansı yıllar itibariyle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada, ele alınan otel işletmesinin çevre korunmasına yönelik faaliyetlerinin yıllar itibariyle arttığı; dolayısıyla çevre dostu bir işletme olma yönünde sürekli bir gelişim içinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting is a branch of science that collects, classifies, records, reports, analyzes and interprets business transactions based on commercial documents. Accounting data was previously prepared in line with the information needs of the business owner or partners. In this direction, reports were made to the relevant interest groups about whether the enterprises were profitable or not. The expansion of the activity limits of the enterprises, the increase in the competition between the enterprises cause the expectations of the society to change; For example, individuals have begun to prefer the products or services of businesses that protect the environment more. This field, which is called green accounting, is based on transferring not only profitability but also environmental responsibilities of enterprises to the society in a realistic and accountable manner. In this study, the environmental, social and economic performance of a hotel business was examined comparatively over the years by examining the sustainability reports, which are an output of green accounting. In the study, the activities of the hotel business for environmental protection have increased over the years; therefore, it has been concluded that it is in a continuous development towards being an environmentally friendly business.