Çevresel etkinliğin ölçümü: Malmquıst endeks analizi
Environmental efficiency measurement: Malmquist index analysis
- Tez No: 319441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ÇİĞDEM KÖNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Çevresel Etkinlik, Asit Yağmurları, AB-27, Türkiye, Data Envelopment Analysis, Environmental Efficiency, Acid Rain, EU-27, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sanayi devriminden günümüze, ekonomik büyüme artan miktarda enerji tüketimini gerektirmiştir. Fosil yakıtlara dayanan enerji kullanımı ile üretim ve ekonomik refah artarken, diğer taraftan ortaya çıkan çevre tahribatı gerçek refah düzeyini azaltmaktadır. Çevre sorunlarının yarattığı baskı mevcut büyüme odaklı ekonomik ölçütlerin gözden geçirilerek çevreye duyarlı yeni ölçütlerin oluşturulmasını gündeme getirmiştir. Bu alanda kullanılan yöntemlerden biri de Veri Zarflama Analizi (VZA)'dir. Bu çalışmanın amacı VZA yöntemi ve Malmquist Endeks yaklaşımını kullanarak ülkelerarası çevresel etkinliğin karşılaştırılmasıdır.Çalışmada toplam enerji tüketimi ve toplam nüfus girdi olarak; gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ile amonyak (NH3), azot oksitleri (NOX) ve kükürt oksitleri (SOX) ise çıktı olarak seçilmiştir. Seçilen emisyonlar asit yağmurlarına yol açmakta ve modelde çevresel baskıyı temsil etmektedir. Oluşturulan VZA modelinde AB-27 ülkeleri ve Türkiye'nin 2000-2007 yılları arasındaki çevresel performansları karşılaştırılmıştır. Ülkelerin çevresel performanslarının zaman içindeki değişimini inceleyebilmek amacıyla uygulanan Malmquist Endeksi analiz sonuçlarına göre çevre performansı açısından en başarılı ülkeler Letonya (1.104), Malta (1.067) ve Slovakya (1.059) olmuştur. İtalya ve Türkiye'nin ise sırasıyla 1.005 ve 1.009 değerleri ile en düşük performansları gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since Industrial Revolution, economic growth has required the progressively use of energy. While economic wealth which is based on fossil fuels has been increasing, environmental degradation has deteriorated real wealth level. The pressure caused by environmental problems has created a need for new methodologies and measurement of economic activities that are more sensitive to the environmental issues. Data Envelopment Analysis (DEA) is one of the methods used in this particular area. The aim of this study is to make a comparison between countries by their environmental efficiencies using DEA and Malmquist Index Analysis.In this study total energy consumption and total population are used as inputs; gross domestic product (GDP) and amnonia (NH3), nitrogen oxides (NOX), sulphur dioxides (SOX) are chosen as outputs. NH3, NOX and (SOX) represent environmental pressure since they cause acid rains. The environmental performance of EU-27 countries and Turkey are compared for the period of 2000-2007 by using the proposed DEA model. In order to analyse the change in environmental performance during the period a Malmquist Index analysis is conducted. According to the results, Letonia (1.104), Malta (1.067) and Slovakia (1.059) are best performers while Italy (1.005) and Turkey (1.009) are ranked as the worst performers.