Global financial crisis and risk perception
Küresel finansal kriz ve risk algılamaları
- Tez No: 319520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN SAYEK BÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredi İflas Takası Primi, Gelişmekte Olan Ülkeler, Küresel Finansal Kriz, Panel Veri Analizi, Kaydırmalı Veri Analizi, Credit Default Swap Premiums, Emerging Countries, Global Financial Crisis, Panel Data Analysis, Rolling Base Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Küresel finans krizi risk alma iştahında ciddi bir gerilemeye ve finansal piyasalarda güven kaybına sebebiyet vermiştir. Makroekonomik göstergelerinde toparlanma başarısı göstermiş ekonomiler, krizin olumsuz etkilerine karşı nispeten daha az maruz kalmıştır. Global krizlerin ülkelerin risk primlerini etkileyen faktörler üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Bu tez çalışmanın temel amacı, kaydırmalı panel veri analizi çerçevesinde küresel kriz ile birlikte gelişen ekonomilere yönelik risk algılamalarındaki değişimi ortaya koymaktır. Ekonomi yazınından farklı olarak, ülke risk priminin göstergesi niteliğinde 5 yıllık Kredi İflas Takası primi kullanılmıştır. Panel veri analizi sonucunda küresel kriz öncesi dönemde ülke risk primlerinin yurtiçi göstergelere nazaran global gelişmelerden daha fazla etkilendiği ve küresel krizin başlaması ile birlikte yatırımcıların risk algılamalarında yurtiçi göstergelere daha fazla önem verdiğini anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The global financial crisis has caused remarkable deterioration in risk appetite and loss of confidence in financial markets. The countries, which succeeded a recovery in their macroeconomic structure, have been relatively less prone to the adverse effects of the crisis. The studies conducted on the impact of global crisis on economic indicators affecting the risk premiums of developing economies have been very limited. The focus of this thesis was on the revealing the change in market risk perceptions towards developing economies within the framework of a rolling base panel data analysis. The five-year Credit Default Swap (CDS) premium has been used as an indicator of country risk premium. According to the results of the panel analysis, in the pre-crisis period risk premiums are more heavily affected from the global developments as compared to domestic indicators, whereas investors have been giving more emphasis on domestic indicators in their risk perceptions with the burst of financial crisis.