Environmental awareness and concerns of pre-service teachers in a private non-profit university
Vakıf üniversitesindeki öğretmen adaylarının çevresel farkındalığı ve endişeleri
  1. Tez No: 319547
  2. Yazar: EZEL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. K. SANDS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel farkındalık ve endişe, çevresel eğitim, Yeni Ekolojik Paradigma ölçeği, Environmental awareness and concerns, environmental education, New Ecological Paradigm Scale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmanın amacı, Ankara'daki bir vakıf üniversitesinin Eğitim Bilimleri Enstitüsü'ndeki öğretmen adaylarının çevresel farkındalığı ve endişelerini cinsiyet, konu alanı ve üniversitede bulunma süreleri gibi bazı demografik faktörler yardımıyla incelemektir. Bu çalışmada Yeni Ekolojik Paradigma ölçeği ve on röportaj sorusu kullanılmıştır. Sonuçlar yüz öğretmen adayının orta düzeyde çevresel farkındalığı ve endişeleri olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı 0.67 olarak bulunmuştur. Cinsiyet faktörü hariç konu alanları ve bu üniversitede bulunma süreleri arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Aynı zamanda bu çalışmada çevresel eğitim ile ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the environmental awareness and concerns of pre-service teachers in the Graduate School of Education in a private non-profit university Ankara in terms of some demographic factors such as gender, subject area, and length of time in a private non-profit university, Ankara. The Revised New Ecological Paradigm (R-NEP) scale and ten interview questions are used in the present study. The findings revealed that one hundred pre-service teachers have moderate environmental awareness and concerns. The internal consistency of the scale was 0.67. There were significant difference between the pre-service teachers? environmental awareness and concerns with respect to their subject area, and length of time at the university except gender. Also, somesuggestions about environmental education are given in this study.