Pozitif örgütsel davranışın örgütsel sinizm üzerindeki etkileri: Kayseri ilindeki imalat sanayi işletmelerinde bir araştırma
The effects of positive organizational behavior on organizational cynicism: A case study of Kayseri's manufacturing industry
- Tez No: 319586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORHAN KARACAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif örgütsel davranış, özyeterlik, umut, dayanıklılık, iyimserlik, örgütsel sinizm, Positive organizational behavior, self-efficacy, hope, resiliency, optimism, organizational cynicism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son yıllarda pozitif örgütsel davranış ve örgütsel sinizm konuları araştırmacıların ilgisini üzerine çekmektedir. Bu kadar ilgi çeken iki kavram olmalarına rağmen literatür incelendiğinde bu iki kavramın birlikte ele alındığı az sayıda çalışmaya rastlanılmıştır. Bu konularla ilgili bilgilerin ve araştırmaların yetersiz olması ve yönetim literatüründeki bilgi ve araştırma eksikliğini gidermek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, pozitif örgütsel davranış ile örgütsel sinizmin imalat sanayi çalışanları üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini Kayseri ilindeki imalat sanayi işletmeleri çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma bulguları, pozitif örgütsel davranış ile örgütsel sinizm arasında negatif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Pozitif örgütsel davranışın boyutları açısından bu bulgular değerlendirildiğinde ise özyeterlik, umut, dayanıklılık ve iyimserliğin örgütsel sinizmle negatif yönlü bir ilişki içerisinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, pozitif örgütsel davranışın örgütsel sinizm üzerinde negatif yönlü bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Benzer şekilde, pozitif örgütsel davranışın boyutları olan özyeterlik ve iyimserliğin örgütsel sinizm üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Çalışmada son olarak; araştırmanın kısıtlarına ve gelecek araştırmalar için bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issues of positive organizational behavior and organizational cynicism have attracted the attention of researchers in recent years. Although these two terms are notably popular, there exist very limited studies covering these two terms together when relevant literature is examined. Since the knowledge and previous researches are not sufficient in these issues, this study is done in order to fulfill this deficiency in management literature. The aim of this study is to analyze the impacts of positive organizational behavior on organizational cynicism in terms of employees of manufacturing industry. The findings of research reveal that there exists a negative relationship between positive organizational behavior and organizational cynicism. When these findings are reviewed in terms of positive organizational behavior determinants, self-efficacy, hope, resiliency and optimism are found to negatively correlated with organizational cynicism. Moreover, it is found that positive organizational behavior has a negative impact on organizational cynicism. Similarly, it is also found that self-efficacy and optimism, as positive organizational behavior determinants, have a negative impact on organizational cynicism. Finally, constraints of the study are given and some suggestions are made for following studies.