Pozitif psikolojik sermaye ile çalışan tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Adana ilinde bir uygulama
Investigating the relations between positive psychological capital and employee attitudes. A survey in Adana
- Tez No: 459869
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sinizm, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Pozitif Psikoloji, Positive Psychological Capital, Organizational Commitment, Organizational Cynicism, Job Satisfaction, Intention Turnover, Positive Psychology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Küreselleşen ekonomi ve yoğun rekabet şartları örgütleri, rekabet avantajı sağlayabilmek ve bunu koruyabilmek için, geleneksel yöntem ve kaynakların ötesinde arayışlara yöneltmektedir. İnsan kaynaklarının etkin yönetimi, planlaması ve elde tutulması örgütlerin rekabet üstünlüğü elde etmesinde stratejik bir etken olarak görülmektedir. Bu bağlamda pozitif psikolojik sermaye kavramı günümüz koşullarında örgütlerin anlamaları ve içselleştirmeleri gereken bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Pozitif psikolojik sermayenin olumlu ve olumsuz çalışan tutumları üzerine etkileri örgütler için önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada pozitif psikolojik sermayenin olumlu çalışan tutumları olarak örgütsel bağlılık ve iş tatmini; olumsuz çalışan tutumları olarak örgütsel sinizm ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmaya Adana il merkezinde bulunan kamu hastaneleri ve özel hastanelerde görev yapan doktor, hemşire ve sağlık personeli olmak üzere toplam 500 sağlık çalışanı dahil edilmiştir. Verilerin analizinde yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre pozitif psikolojik sermayenin örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerinde pozitif ve örgütsel sinizm üzerinde negatif yönlü etkisi belirlenmiştir. Pozitif psikolojik sermaye ile işten ayrılma niyeti ilişkisi ise tespit edilememiştir. Elde edilen sonuçların hem literatüre, hem de uygulayıcılara fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization in economy and intensive competition circumstances lead organizations to pursue beyond traditional methods and resources in order to be able to provide and maintain competitive advantage. Effective management, planning and retention of human resources are acknowledged as a strategic factor in achieving organizational competitive advantage. In this context, the concept of positive psychological capital emerges as a necessity for the meaning and internalization of organizations in today's conditions. Positive psychological capital becomes more important for positive and negative effects on employees' attitudes towards organizations. In this study, as positive employee attitudes; organizational commitment and job satisfaction; as negative attitudes; organizational cynicism and the purpose of intention turnover were investigated as an effect of positive psychological capital. A total of 500 health workers, including doctors, nurses and health personnel, working in public hospitals and private hospitals in the city of Adana were included in the survey. A structural equation modelling was used in the analysis of data. According to the results of the research positive psychological capital has a positive effect on organizational commitment and job satisfaction and negatively on organizational cynicism. The relationship between positive psychological capital and intention turnover was not determined. It is thought that the results obtained from the research will be beneficial for both the literature and the practitioners.