Matematik öğretmen adaylarının ve öğretmenlerinin öz düzenleme becerilerinin ve öz yeterlik algılarının incelenmesi
Investigation of self-regulation skills and self-efficacy perceptions of prospective mathematics teachers and teachers
  1. Tez No: 319662
  2. Yazar: NİLAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, öz düzenleyici öğrenmeyi teşvik etme, öz yeterlik, matematik öğretmen adayları ve öğretmenleri, Self-regulation, encouraging self-regulated learning, self-efficacy, mathematics candidate teachers and teachers
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmada matematik öğretmen adaylarının ve öğretmenlerinin öz düzenleme becerilerinin ve öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma ilişkisel tarama türünde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İlköğretim ve Ortaöğretim Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda öğrenim gören 946 öğrenci ve Erzurum ili Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan 325 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Turan (2009) tarafından geliştirilen ?Öz düzenleyici öğrenme ölçeği?, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Öz düzenleyici öğrenmeyi teşvik etme ölçeği? ve Tschannen-Moran ve Hoy (2001) tarafından geliştirilen ve Türkçe için geçerlik ve güvenirlik çalışması Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından yapılan ?Öğretmen öz yeterlik algısı ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler üzerinde frekans, yüzde, bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, matematik öğretmen adaylarının öz düzenleme becerilerinin yüksek ve öz yeterlik algılarının oldukça yeterli olduğu ve söz konusu beceriler ve yeterlikler arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Matematik öğretmenlerinin ise öz düzenleyici öğrenmeyi teşvik etme eğilimlerinin yüksek ve öz yeterlik algılarının oldukça yeterli olduğu ve söz konusu eğilimler ve yeterlikler arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlara dayanarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine self-regulation skills and self-efficacy perceptions of prospective mathematics teachers and teachers considering different variables. This descriptive study is a correlational survey. The universe of the study is composed of 946 students who are studying at the Department of Elementary and Secondary Mathematics Teaching at Kazım Karabekir Faculty of Education in Atatürk University in 2011-2012 academic year and 325 mathematics teachers who work in elementary and secondary schools that fall under the jurisdiction of Aziziye, Palandöken and Yakutiye District Directorates of National Education in Erzurum Province. As data collection tools, ?Self-Regulated Learning Scale?, which was developed by Turan (2009); ?Scale on Encouraging Self-Regulated Learning? which was developed by the researcher; and ?Teacher Self-Efficacy Perception Scale? which was developed by Tschannen-Moran and Hoy (2001) and validity and reliability study into Turkish was conducted by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) have been used as data collection tools in the research. Frequency, percentage, t-test for independent groups, one-way analysis of variance and Pearson correlation analysis have been conducted on the data that were obtained from the research. When the research results are examined, it is observed that the self-regulation skills of prospective mathematics teachers are high and their self-efficacy perceptions are fairly adequate, and there is a medium-level positive significant relationship between self-regulation skills and self-efficacy perceptions of prospective mathematics teachers. Related to mathematics teachers, it is observed that mathematics teachers? tendencies for encouraging self-regulated learning in children are high and their self-efficacy perceptions are fairly adequate. There is a moderate positive significant relationship between tendency for encouraging self-regulated learning and self-efficacy perceptions of mathematics teachers. Suggestions have been made based upon the results obtained from the research.