Avrupa Birliği'nin yurttaşlık eğitimi politikası
The policy of citizenship education of European Union
- Tez No: 319661
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Eğitim, Avrupa Birliği, Yurttaşlık Eğitimi, Globalization, Education, European Union, Citizenship Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Küreselleşme ile birlikte bir çok alan, bu süreçten doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkilenmektedir. En önemli değişiklikler ise, ulus-devlet modelinin çözülmesi ve eğitim alanında görülmektedir. Küreselleşme karşısında ulus-devlet yapısı büyük değişikliklere uğramıştır. Ulus-devletin, propaganda araçlarından birisi olan eğitimde de önemli değişiklikler olmuştur. Bu süreçte, ulus-üstü yapılanmalar önem kazanmış ve dünya siyasetinde söz sahibi olmuşlardır. Bu yapılanmaların başında ise Avrupa Birliği gelmektedir. Avrupa Birliği, başlangıçta ekonomik ve siyasi kaygılardan kurulmuşsa da zamanla üyeleri arasında bir çok alanda işbirliğine gitmiştir. Birliğin en çok üzerinde durduğu konulardan birisi de ?Avrupa Yurttaşlığı?dır. Bu da, Birliğin uygulamış olduğu yurttaşlık politikaları ve eğitimle olacaktır. Bu çalışmamızda, Avrupa Birliği'nin bunu nasıl sağlamaya çalıştığı gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
Many field are affected from globalization directly or indirectly. We see the most significant changes in resolution of nation-state model and in education field. With globalization nation-state structure changes greatly. Education which is one of the publicity tool of nation-state changes, too. Within this period supra-national settlements gain importance and have a voice on world?s politics. The European Union is one of these settlements.Initially European Union was established for economical and political reasons but it joined forces with members of the community in many fields. One of most important issue which they emphasize is ?European Citizenship?. This can be possible with their citizenship politics and education. In this study, we will see how European Union tries to procure this.