Okul öncesi ve sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarının üstün yetenekli öğrencilere yönelik STEM eğitimi öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi: İstanbul Aydın Üniversitesi örneği
Investigation of STEM education self-efficiency levels for pre-school teacher and elementry teacher candidates for gifted and talended students: İstanbul Aydin University example
- Tez No: 541734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SAİD TORTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, öğretmen eğitimi, öz-yeterlik düzeyi, STEM education, teacher education, self-efficacy level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
STEM eğitimi öğrencilerin kurgulayarak ve yaşayarak 21. yüzyıl becerileri kazandırılmasını hedefleyen, öğrencinin kendini sorgulama, hata bulma ve de bulunan hataya karşı alternatif yeni çözüm yolları bulmasını amaçlayan bir eğitim modelidir. Üstün yetenekli öğrencilerin gelişimlerinin desteklenmesi ile sosyal duygusal ihtiyaçlarına yönelik etkili bir müfredatın olması oldukça önemlidir. STEM eğitimi ile ilgili literatürde yerli ve yabancı kaynaklarda yeterli sayıda araştırma ve yayının olmaması bu konu hakkında çalışma yapmaya yönlendirmiştir. Bu çalışma ile okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik düzeylerinin ölçek yardımı ile incelenmesi amaçlanmıştır. Okul öncesi ve sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarının STEM eğitimi ile fen, teknoloji, mühendislik ve matematik etkinliklerine yönelik öğretmen adaylarının öz yeterlilik düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada çalışma grubunu İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde okul öncesi ve sınıf öğretmenliği bölümünde öğretim gören 250 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının üstün yetenekli öğrencilere yönelik bilgi sahibi olma, akademik yayınları takip etme, STEM etkinliklerini uygulayabilmelerine ve öz yeterlilik düzeylerine yönelik sorular ile ölçek hazırlanmıştır. Sonuçlar öğretmenlerin demografik bilgileri ve taslak tutum ölçeğinden elde edilen veriler ile birlikte SPSS 19.0 programına girilmiştir. Bu çerçevede, madde havuzu 37 maddelik taslak ölçek haline getirilmiştir. Bu taslak ölçekle, okul öncesi öğretmenlerinin matematiksel gelişimlerini teşvik etmeye yönelik öz yeterliliklerini ölçmekte yeterli olup olmadığı konusunda, iki eğitim bilimleri uzmanı, bir ölçme değerlendirme uzmanının görüşlerine başvurulmuştur. Öğretmen adaylarının sınıf öğretmenliği bölümü ile okul öncesi bölümü arasında STEM eğitimine yönelik ilişkisine bakıldığı ve sınıf öğretmenliği bölümünde okuyan öğretmen adaylarının öz yeterlilik düzeylerinin daha yüksek çıktığı görülmektedir. Diğer taraftan 3. sınıf ve 4. sınıfta okuyan öğretmen adaylarına yönelik öz yeterlilik düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. STEM eğitimini alan öğretmen adayları ile STEM eğitimi almayan öğretmen adaylarının öz yeterlilik düzeylerinin karşılaştırıldığımız zaman, STEM eğitimi alan öğretmen adaylarının kendisine daha çok güvendiği, mentörlük yapabileceği, tasarımlarda bulunabileceklerine yönelik anlamlı farklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle öğretmenlerin öz yeterlik düzeylerinin yüksek çıkması öğrencilerin bu becerilerini geliştirmesi adına önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
STEM education is an education system which aims to provide students with 21st century skills by fictionalizing and living to find alternative new solutions for self-questioning and error detection. Supporting the development of gifted or high ability students and having an effective curriculum system for their social emotional needs is very important. When we entered the research on the subject, the lack of adequate research and publication on the subject in domestic and foreign sources in the literature has led us to work on this subject. In this study, it was aimed to examine the self-efficacy levels of pre-school teachers and classroom teachers with the help of scale. It was my main goal to determine the self-efficacy level of pre-school and elementry teacher candidates for STEM education, science, technology, engineering and mathematics. The study group consisted of 250 pre-service and pre-service teachers in Istanbul Aydın University Faculty of Education. The scale was prepared with the questions about elementry teachers' knowledge about gifted students, following academic publications, applying STEM activities and self-efficacy levels. The results were entered into the SPSS 19.0 program together with the data obtained from the teachers' demographic information and the draft attitude scale. In this framework, the item pool was converted into a 37-item draft scale. With this draft scale, two educational sciences experts, one assessor's opinions were consulted on whether the preschool teachers were sufficient to measure their self-efficacy to promote their mathematical development. It is seen that pre-service teachers' relation to STEM education is examined and the self-efficacy levels of teacher candidates has higher result than classroom teaching departments. On the other hand, it was found that there was no significant difference between the self-efficacy levels of the 3 rd and 4 th grade teachers. When we compare the self-efficacy levels of prospective teachers who have received STEM education and those who do not receive STEM education, STEM education teachers have more confidence in them, they can make mentorship and there are significant differences in their designs. For this reason, the high level of self-efficacy of teachers is important for the students to develop these skills.