Sahiplik yapısı ve temettü ilişkisi: İMKB'de bir uygulama
The relationship between ownership structure and dividend: An application on ISE
- Tez No: 319702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER SAKINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sahiplik yoğunluğu, sahiplik kompozisyonu, sahiplik yapısı, kurumsal yönetim ve temettü politikaları, Ownership structure, ownership concentration, ownership composition, corporate governance, dividend policy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kayıtlı, 2004-2011 yılları arasında reel ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren 271 şirketin sahiplik yapıları tanımlanmış ve sahiplik yapısının temettü üzerindeki etkileri panel veri analizi yöntemiyle incelenmiştir. En büyük ortağın hisselerin yaklaşık % 45.37'sine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle reel ve bankacılık sektörlerinde yer alan şirketlerin çoğunlukla yoğunlaşmış sahiplik yapısında oldukları sonucuna varılmıştır. Sahiplik yapısı iki ana alt değişkenle açıklanmıştır. Bunlar: Sahiplik yoğunluğu ve sahiplik kompozisyonudur. Çalışmamızda sahiplik yoğunluğunun artması nakit temettü oranını arttırdığı tespit edilmiştir. Halka açıklık oranının artması ise, nakit temettü oranını azaltmaktadır. Sahiplik kompozisyonu değişkenlerinden yabancı sahiplik ile nakit temettü oranı arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç istatistiksel açıdan anlamlıdır. Buna göre, yabancı sahiplik oranının artması, nakit temettü oranını azaltmaktadır. Ayrıca yönetimsel sahiplik oranının artması nakit temettü oranını azaltmaktadır. Ancak bu sonuç istatistiksel açıdan anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
This study describes the ownership structures of the 271 real and banking sector?s companies registered in the Istanbul Stock Exchange between 2004-2011 years and the impact of ownership structure on the dividend by panel data analyzes. It has been observed analyzes that the largest shareholder has about 45.37 percent of the shares. Therefore it has been concluded that the real and banking sector?s companies could be characterized as highly concentrated. Ownership structure can be explained by two main sub-variables: Ownership concentration and ownership composition. Our study shows that increasing in ownership concentration increases cash dividend ratio. However raising of going public rates resulted in decline in cash dividend ratio. We have found out that the foreign ownership of ownership composition variables negatively correlates with cash dividend ratio. This result is statistically significant. According to result, increasing in ratio of foreign ownership decreases cash dividend ratio. In addition to increasing in ratio of manegerial ownership decreases cash dividend ratio. However, this result is not statistically significant.