UFRS'ye tabi olacak KOBİ'lerde bağımsız dış denetimin faaliyet sonuçları üzerine olası etkileri
Possible effects of independent external audit in SMEs to be subject to IFRS on operating results
  1. Tez No: 319703
  2. Yazar: ELİF KURTCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ'ler İçin UFRS, Bağımsız Dış Denetim, SMEs, IFRS for SMEs, Independent External Audit
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
KOBİ'ler pek çok ülkede olduğu gibi ülkemiz ekonomisi içinde de çok önemli bir yere sahiptir. İstihdama, ihracata ve üretime olan katkısı KOBİ'lerin ülkemizdeki önemini göstermektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2009 yılı verileri itibariyle KOBİ'ler Türkiye'deki toplam işletmelerin % 99,9'unu oluşturmaktadır. Ekonomi içindeki payı ve ekonomiye olan katkıları göz önüne alındığında KOBİ'lerin ayrı bir finansal raporlama sistemine olan ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle UMSK, 2009 yılında ?KOBİ'ler için UFRS? standardını yayınlamıştır.KOBİ'ler için finansal raporlama standardı, KOBİ'ler tarafından kullanılmak üzere yayınlanan standarttır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler; kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunmayan ve dış kullanıcılar için genel amaçlı finansal tablo yayınlayan işletmelerdir. KOBİ finansal raporlama standardı kendine özgü, tam setten ayrı olarak hazırlanan bir standarttır. Tam set UFRS'leri temel alarak, sadeleştirerek, KOBİ'ler için daha kullanışlı hale getirmiştir.Yeni Türk Ticaret Kanunu tüm işletmelere muhasebe ve finansal raporlama konularında Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayınlanan, UFRS'lere uyma zorunluluğu getirmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanunuyla bağımsız denetim zorunlu hale gelmiştir ve kanunda üç tür denetçiye yer verilmiştir. Bu denetçiler, bağımsız denetçi, işlem denetçisi ve özel denetçidir. YTTK'de denetim görevini bağımsız denetim kuruluşları, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler yapmaktadır. KOBİ'lerde denetim görevi ise serbest muhasebeci mali müşavirlere ya da yeminli mali müşavirlere bırakılmıştır. Yeni Türk Ticaret Kanununun sermaye şirketlerine getirdiği bir diğer yenilikte her sermaye şirketinin bir internet sitesi açma zorunluluğudur. Bu çalışmada UFRS'yi uygulayacak KOBİ'lerde bağımsız dış denetimin faaliyet sonuçları üzerine olası etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SMEs have a very important place in our national economy as well as in many countries. Their contribution to employment, export and production indicates the importance of SMEs in our country. SMEs constitute 99.9 % of the total enterprises in Turkey by the data of 2009 of the Ministry of Science, Industry and Technology. When their share in economy and their contributions to economy are taken into consideration, the need of SMEs for a separate financial reporting system arises. Therefore, the IASC issued ?IFRS for SMEs? in 2009.The financial reporting standard for SMEs is the standard which was issued to be used by SMEs. Small and medium-sized enterprises are the enterprises which are not public accountable and issue general-purpose financial statement for external users. The financial reporting standard for SMEs is a standard which is unique and was prepared separately from the full set. The full set selected the IFRS as baseline, simplified them and made them more useful for SMEs.The New Turkish Commercial Code imposed on all enterprises the obligation to comply with the IFRS issued by the Public Surveillance, Accounting and Audit Standards Board on accounting and financial reporting matters. With the New Turkish Commercial Code, the independent audit became compulsory and three types of auditors were included into the Code. These auditors are independent auditor, process auditor and special auditor. In the New Turkish Commercial Code, the audit duty is fulfilled by independent auditing firms, independent accountant and financial advisor and sworn financial advisor. The audit duty in SMEs, however, was assigned to independent accountant and financial advisors or sworn financial advisors. Another innovation brought by the New Turkish Commercial Code to the companies with share capital is the obligation for each company with share capital to open a website. In this study, the possible effects of independent external audit in SMEs to apply IFRS on the operating results were tried to be determined.