İş-aile çatışması ile iş tatmini ilişkisi: Banka çalışanları üzerinde bir uygulama
Relation between work-family conflict and work satisfaction: A practice on bank employees
  1. Tez No: 319768
  2. Yazar: ELİF SİS ATABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, İş Tatmini, Work-family conflict, Family-work conflict, Job satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde çalışanlar, hizmetin kalitesineve müşteri memnuniyetine doğrudan etki etmektedir. Çalışanın verimliliğini,motivasyonunu, performansını, işinden duyduğu tatmini ve işin kalitesini etkilediği içiniş-aile çatışması, aile-iş çatışması ve iş tatmini kavramları yöneticilerin ilgilendiğikonular arasında yer almaktadır. Bireylerin iş-aile veya aile-iş çatışması yaşamaları,işlerinden duyacağı tatmin düzeyini olumlu veya olumsuz etkileyecektir.Bu çalışmada amaç, bankacılık sektöründe görev yapmakta olan çalışanlarınyaşadıkları iş-aile çatışmasını ve bu çatışmanın iş tatmini üzerindeki etkisini ortayakoymaktır. Araştırmada, 2011 yılının Mart ayında Ankara da bulunan bankaların 243çalışanına anket uygulanmıştır. Ayrıca bireylerin iş yerinde yaşamış olduklarıproblemlerin aile alanında etkisi sonucu ortaya çıkan iş-aile çatışması ve aile alanındayaşamış oldukları problemlerin iş alanını etkilemesi sonucu ortaya çıkan aile-işçatışmasının, bireylerin yaşadıkları iş tatmin düzeyini ne ölçüde etkilediğini ortayakoymak amaçlanmıştır.Araştırma sonucunda, zamana dayalı iş? aile çatışması ve strese dayalı iş?aileçatışması arasında yüksek düzeyde, aile?iş çatışması ve strese dayalı iş?aile çatışmasıarasında ise orta düzeyde olumlu yönde ilişki bulunmuştur. İş?aile çatışmasının iştatmini ile ilişkisine bakıldığında; iş tatmininin zamana dayalı iş?aile çatışması ve stresedayalı iş?aile çatışması arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
People who work in service industry directly affect the quality of service andcustomer satisfaction. As employee productivity, motivation, performance andemployees? job satisfaction affect the quality of the work, work-family conflict, familyworkconflict and work satisfaction are the concepts that attract the attention ofmanagers. Individuals? conflicts that they experience between work and family orfamily and work will affect the level of his work satisfaction positively or negatively.In this research, a survey is conducted on 243 employees of the banks in Ankaraon March 2011. The goal of this study is to represent work-family conflict of 243 bankemployees and its effects on work satisfaction. On the other hand, another goal of thestudy is to analyze work-family conflict that is caused by the reflection of individuals?problems they have in workplace on their families and family-work conflict caused bythe reflection of individuals? problems they have in their families on work; and all ofthese situations? effects on individuals? work satisfaction level will be presented.At the end of the research, a high level positive relation is found between timebased work-family conflict and stress based work-family conflict; and a medium levelpositive relation is found between family-work conflict and stress based work-familyconflict. When work-family conflict and work satisfaction relation is taken intoconsideration, it is seen that there isn?t a meaningful relation between work satisfactionand time based work-family conflict and stress based work-family conflict.