İslam Hukukunda ehliyeti daraltan veya ortadan kaldıran sebepler
The causes of restricting or abolishing the legal capacity in Islamic Law
- Tez No: 319769
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şahıs, Ehliyet, Ehliyet Ârızaları, Individuals, Legal Capacity, İnjured Legal Capacity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ehliyet, kişinin lehine ve aleyhine olan hakların oluşmasına elverişli olması veya başka bir ifade ile borçlandırmaya ve borçlanmaya yetkili olmasıdır. Kişinin ehliyetini daraltan, ortadan kaldıran ya da hükümlerin değişmesine sebep olan hallere ehliyet ârızaları denir. Ehliyet ârızaları semâvî ve mükteseb olmak üzere iki kısma ayrılır.Haklar şahıslar içindir. Hak sahibi olma ve hakları kullanma sınırının belirlenmesi ârızaların ehliyete olan tesirinin iyi bilinmesi ile mümkündür. Biz de çalışmamızda bunu ortaya koymaya çalışacağız.Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konu ile yakından ilgisi bulunan şahıs ve şahsiyet terimleri ele alınmıştır. Birinci bölümde ehliyetle ilgili kavramsal çerçeve, ikinci bölümde ise ehliyet arızları ele alınmıştır. Birinci bölümde ehliyetin tanımı, ehliyetin bölümleri ve ehliyete göre insanın geçirdiği dönemler incelenmiştir. İkinci bölümde ise ehliyet ârızalarının tespiti yapılmış, dini ve hukuki açıdan sonuçları incelenmiş ve güncel hukuktaki yerine kısmen de olsa değinilerek bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Legal capacity is, be suitable to the formation of individual rights in favor of and against or in other words be authorized to make borrow and charge. States that restrict, eliminate or change the cause of the defects are called the injured legal capacity. The injured legal capacity are divided into two sections as: celestial and acquired.Rights are for individuals. Determination of eligibility and limits of using rights is possible with to be well known effect of defects to the injured legal capacity. In this study we will try to show it, too.This study consists introduction and two chapter.In introduction it is discussed individual and individuality terms that related with the subject.It is studied: in the first chapter defination of a legal capacity and in the second chapter injured legal capacity..It is analyzed that in the first chapter the definition of a legal capacity, parts of the legal capacity and the periods spent by the people. As for in the second chapter it is determined the injured legal capacity, analysed religious and legal point of the results and tried to reach a conclusion that partially replace the current law.