Örgüt kültürü özelliklerinin hemşirelerin psikolojik taciz algısı üzerindeki rolü: Kamu sektörü örneği
The role of organizational culture properties on mobbing perception of nurses: A public sector example
  1. Tez No: 319790
  2. Yazar: ELİF ALAR ERKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü Özellikleri, Psikolojik Taciz Algısı, Organizational Culture Properties, Mobbing Perception
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, örgüt kültürü özelliklerinin çalışanların algıladığı psikolojik taciz algısı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada önce psikolojik taciz ardından da örgüt kültürü kavramları ele alınmıştır. Son bölümde ise uygulama kısmına yer verilmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında, Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Lisans Tamamlama (HELİTAM) Programında eğitim görmekte olan hemşirelere internet ortamında 380 anket uygulanmış, anketlerden 309 tanesi geri dönmüştür. Örgüt kültürünün psikolojik taciz üzerindeki etkisi teorik olarak incelenmiştir. Bu doğrultuda geliştirilen hipotezler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Sonuç olarak; örgüt kültürü faktörlerinin psikolojik tacizi etkilediği ve örgüt kültürü faktörlerinden güç mesafesi ve bireysellik/kolektivizmin psikolojik taciz üzerine etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to investigate the effects of organizational culture properties on mobbing perception of stuffs. In the study, mobbing and organizational culture concepts are examined, and research design is presented respectively. It is observed that power distance and individualism/collectivism, which are two factors of organizational culture, affect mobbing.In the main part of the study, 380 questionnaires were applied via the Internet to nurses who receive education from Ataturk University Distance Education Application and Research Center, and 309 useful of those quaternaries are received. The effects of organizational culture on mobbing is theoretically examined. In this context, the proposed hypotheses were analyzed by proper and appropriate statistical methods. In conclusion; it is determined that organizational culture factors affect mobbing and power distance and individualism/collectivism factors are more effective than others.