Türkiye'de yoksulluk: Bölgeler arası karşılaştırma
Poverty in Turkey; regional comparison
- Tez No: 319794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Açlık, poverty, famine
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'deki bölgelerde yaşanan yoksulluğun boyutlarını ve sosyo-ekonomik göstergelerle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla, önce Türkiye'deki yoksulluk Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'ndeki sosyal göstergelerle açıklanmış, daha sonra da bölgelerin ve illerin yoksullukları sosyo-ekonomik göstergelerle karşılaştırılmıştır.Çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye'deki bölgelerin yoksulluğu sosyo-ekonomik yapılardan kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, bir takım sosyal göstergelerin yer aldığı Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'nin gerçekleşmesi için Türkiye iyi bir performans göstermiştir. Bu çalışmada yoksulluk insani yoksulluk olarak tanımlanmış, genellikle parasal olmayan göstergelerle ifade edilmiştir. Eğitim seviyesinin artmasıyla yoksulluğun azalacağı sonucunun çıkması, insan kaynaklarına yapılan yatırımın önemini gözler önüne sermektedir. Bölgeler arasındaki adaletsiz dağılım daha çok istihdam ve eğitim göstergelerinde kendini göstermektedir. Bölgesel farklılıklarının azaltılmasında bölgeler arası göç önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Ayrıca çalışmadan çıkan diğer bir sonuçta, Türkiye'nin görece az gelişmiş bölgelerindeki gelir dağılımı, ülkenin görece gelişmiş bölgelerine oranla daha adaletsiz bir görünüm arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to put forward the relationship between the size of poverty in the regions of Turkey and socio-economic indicators. In this respect, poverty in Turkey tried to be explained considering the social indicators Millennium Development Goals (MDG) and then regions are compared considering their own socioeconomic indicators.It was found from the results of the study that regional poverty in Turkey results from the socio-economic structures. In this respect, Turkey achieved a good performance in order to catch the MDGs involving some social indicators. In the study, poverty is defined to be human poverty and expressed considering nonmonetary indicators. The conclusion that increase of educational level can cause decrease in poverty may indicate the importance of the investment in human sources. Unfair regional distribution can reveal itself more in the indicators of employment and education. Migration between regions is an important problem in the mitigation of development differences. Another result of the study is that unfair income distribution in underdeveloped part of Turkey is more than that in more developed part of the country.