Celâleyn tefsîrinde nahiv uygulamaları
The applications of grammar in Jalalayn exegesis
  1. Tez No: 319805
  2. Yazar: HÜSEYİN VURUŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Kur'ân-ı Kerîm, Celâleyn Tefsîri, Âyet, Nahiv, Arab Language, the Holy Qur?an, Jalalayn Exegesis, Verse, Grammar
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Celâleddîn Mahallî ve Celâleddîn Süyûtî'nin birlikte oluşturdukları Celâleyn Tefsîri Kur'ân'ın anlaşılması noktasında önemli bir tefsîrdir. Bu tefsîrin en önemli metodu Kur'ân'ı Kerîm'i, dil, i`rap, meânî vb. yönleriyle ele almasıdır.Bu çalışmamızda, çalışmanın hacmini büyütmemek için eserin sadece nahiv ile ilgili yönü üzerinde durulmuş ve çalışmaya“Celâleyn Tefsîrinde Nahiv Uygulamaları”ismi verilmiştir.Çalışmamızda, öncelikle eserdeki nahiv ilmini ilgilendiren konular tespit edilmiş daha sonra ise bu konularla ilgili kısa açıklamalar yapılarak eserin nahiv yönü daha anlaşılır hale getirilmeye çalışılmıştır.Bu çalışma, kısa bir“Giriş”ten sonra üç bölüme ayrılmıştır: Birinci bölümde, Celâleyn Tefsîri Müellifleri ve Celâleyn Tefsîrinin Arap Dili ve Belâgatındaki yeri hakkında; ikinci bölümde nahiv ilminin tanımı, doğuşu, konusu ve önemi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Celâleyn Tefsîrinde, âyetlerin tefsîriyle ilgili olarak değinilen nahiv ile ilgili uygulamalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Celâleddîn Mahalli and Celâleddîn Süyûtî?s Jalalayn Exegesis that Matters and the Qur'an's understanding of the point with the important commentary. This commentary is the most important method, Qur'an, rab, Qur'an language and Qur'an meaning I discussed aspects and so on.This study, the volume of work related to work just nahiv great and on the direction of“the applications of grammar in Jalalayn Exegesis”has been given the name.We have been identified, primarily in work nahiv when then this concern topics related to brief descriptions of work with matter.We have tried to serialize grammar at more understandable. This work, after a brief“Introduction”is divided into three sections: the first section, Jalalayn Exegesis author and Jalalayn Exegesis in eloguence, the second section about the Arabic language and the creator nahiv definition, Genesis, subject, importance and provided information on the sources. In the third chapter, it is referred to as Jalalayn Exegesis, commentary in verse of the quran grammar about.