Orhan Pamuk'un romanlarında taşra
The province in Orhan Pamuk's novels
- Tez No: 319879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Taşra, Roman, Modernizm, Edebiyat Sosyolojisi, Orhan Pamuk, The Province, Novel, Modernism, Literature Sociology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Taşra, sosyal bilimlerde disiplinler arası okumalara açık bir kavramdır. Türk romanında taşranın temsilleri üzerine yapılan bu düşünce girişimi de bünyesinde edebiyat ve sosyolojinin kesişim noktalarını barındırır. Türk modernleşmesinin doğal bir sonucu olan taşranın merkezden ayrışmasıyla başladığı düşün hayatındaki seyri; toplumsal, siyasal ve kültürel süreç dahilinde büyük dönüşümlere uğramış ve anlam kaymaları yaşamıştır. Taşranın kuruluşunun ve dönüşümünün edebiyat eserleri üzerinden değerlendirilmesi beraberinde modernizm okumasını da getirir. Tezimizde Orhan Pamuk romanları ve Türk romanının taşrayı konu edinen örnekleri üzerinden taşraya ait psikolojik, toplumsal ve siyasal anlamlandırmalar ve çağrışımlar aracılığıyla, Türk toplumsal hayatına dair önemli ve kilit bir kavramın derinlemesine ve kapsamlı incelemesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The province is a useful concept for interdisciplinary readings in social sciences. The attempt to study on representations of the province in Turkish novel includes the intersection of literature and sociology. The detachment of province and center is the natural consequence of Turkish modernization. The concept of province has experienced considerable transformations and changes in meaning within the social, political and cultural process. The evaluation of the literary works on establishment and transformation of the province is a reading of modernism. Our thesis intends to study comprehensively on an important and key concept of Turkish social life through Turkish novels and Orhan Pamuk's works in a psychological, social and political aspect.