Türkiye'de biyo-iktidar açısından sağlık hizmetleri ve kadın
Health services and women in Turkey in the terms of biyo-power
- Tez No: 319880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernlik, İktidar, Biyo-İktidar, Kadın, Nüfus, Sağlık Hizmetleri, Michel Foucault, Modernity, Power, Bio-power, Women, Population, Health Services, Michel Foucault
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
On dokuzuncu yüzyıldan itibaren çeşitli şekillerde tanımlanan modernlik, toplumsal olanın açıklanmasında başvurulan anahtar bir kavramdır. Modernlikle birlikte birçok alanda olduğu gibi iktidar anlayışında da önemli değişimler yaşanmakta, farklı bakış açıları geliştirilmektedir. Michel Foucault'nun iktidar çözümlemesi de modern iktidarı ve toplumdaki yansımalarını anlamak için önemli bir başvuru kaynağı olarak değerlendirilir. Bu çerçevede biyo-iktidarın kendisini kurarken odaklandığı temel konulardan birisi olan nüfus politikalarının en önemli uygulama alanı sağlık ve kadın sağlığıdır. Refah devletinin düzenleme aracı olarak nüfus politikaları, kadın sağlığı hizmetleriyle paralel olarak uygulanmakta ve nüfus konusu kadının üreme kapasitesi üzerinden somutlaştırılmaktadır.Bu çalışmada Michel Foucault tarafından ortaya konulan biyo-iktidar kavramı, Türkiye'de nüfus politikalarının ve uygulamalarının bir aracı olarak kadınlara sunulan sağlık hizmetleri özelinde çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modernity, as explained in many different ways by the nineteenth century is the key concept to explaine the social events. With the changes of modernity, the perception of power has developed many changes and different view points. Michel Foucault?s power analysis is accepted as an important reference in understanding modern power and its reflections in modern society. In these circumstances, health and women?s health are the major management tools of population politics that is one of the major subjects of bio-power reconstruction. Population politics, the most important manipulation tool for welfare state, are arranged parallel to the women?s health services and become evident over female reproduction capacity.In this study, bio-power, as introduced by Michel Foucault, is analysed based on health services for women which is a tool for population politics and implementations in Turkey.