Sosyal bilgiler dersi öğretim programına ilişkin görüşler
Views on social studies course instruction program
  1. Tez No: 319893
  2. Yazar: ESRA MELEK OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Program Değerlendirme, Öğretmen, Öğrenci, Okul Yöneticisi, Müfettiş, Social Studies, Curriculum Evaluation, Teacher, Student, SchoolAdministrator, Supervisor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırmanın genel amacı; Sosyal bilgiler dersi öğretim programına ilişkinöğrenci, sosyal bilgiler öğretmenleri, okul yöneticileri ve müfettiş görüşlerinibelirlemektir.Veri toplamak amacıyla yapılan literatür taramasının ardından, uzmangörüş ve önerileri doğrultusunda, yarı yapılandırılmış görüşme sorularıoluşturulmuştur. Hazırlanan sorular, Bolu ve Samsun illerinde belirlenen projeokulları ve normal öğretim ile eğitim veren okullarda uygulanmıştır.Görüşmelerde; öğretmen, idareci ve müfettişlere yöneltilen ortak sorularda,öğretim programının etkililiği ve uygulanabilirliği hakkında bilgiler eldeedilmiştir. Öğrencilere sorulan sorularda ise, daha çok, öğretim programınınniteliği üzerinde durulmuştur. Ulaşılan veriler, içerik analizi yöntemine göre analizedilmiştir.Araştırma sonucunda;İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin tamamına yakın bir kısmı, sosyal bilgilerdersine ve öğretim programına ilişkin olumlu görüş belirtmişlerdir. Öğrenciler,derslerde yöntem-teknik çeşitliliğinin artmasını istediklerini ifade etmişlerdir.Sosyal bilgiler öğretmenlerinin çoğu, sosyal bilgiler öğretim programındanmemnun olduklarını ama birtakım eksiklikler yüzünden programın verimliliğinindüştüğünü ifade etmişlerdir. Materyal eksikliği, okulun fiziki şartları, öğrenme-öğretme ortamına ilişkin sorunlar, zaman sıkıntısı ve ders kitapları bu eksikliklerinbaşında gelmektedir. Ayrıca öğretmenler, programa yönelik tanıtıcı seminerleriyetersiz bulduklarını ve seminerde görevli müfettişlerin kendilerini, içindebulundukları şartları anlamadıklarını da sözlerine eklemişlerdir.vOkul yöneticilerinin çoğunluğu, öğretim programına karşı olumlu tutumiçindedirler. Program değişikliğini gerekli bulan yöneticiler, okulun kaynak vemateryal sıkıntısı çektiğini, bu durumun programın verimliliğini azalttığınıbelirtmişlerdir.İlköğretim müfettişlerinin tamamı program değişikliğini gereklibulduklarını ifade etmişlerdir. Programa dair olumlu görüşlere sahip olanmüfettişler, öğretmenlerin kendilerini geliştirmek istemediklerini ve programdeğişimini istemeyen öğretmenlerin olduğunu, hizmet içi eğitimin yetersizolduğunu söyleyerek bu durumların verimliliği azaltacağını belirtmişlerdir.Sosyal bilgiler öğretmenleri, okul yöneticileri ve ilköğretim müfettişleriprogram için gerekli olan kaynak, materyal ve diğer olanakların tüm okullara eşitşekilde sağlanması halinde programın verimli bir şeklide uygulanabileceğini ifadeetmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is; to determine 6th class of elementary educationstudents?, social studies teachers?, administrators of schools? and supervisors ofelementary education?s opinion about social studies curriculum.After the scan of literature for data collection, semi-structured questions ofnegotiation were prepared according to the specialist?s conception. Preparedquestions were administered in pilot schools and in normal schools which educatesby ordinary instruction in Samsun city. In negotiations; informations about theeffectiveness and adaptability of this curriculum program were found out fromcommon questions asked to teachers, administrators and supervisors. The questions -that asked to students- are generally related to the quality of curriculum. The findingsof study are analyzed according to content analysis method.Results of this study are;It was determined that, the majority of 6th class of elementary educationstudents had a positive attitude to social studies and curriculum. Students stated that,incresing the variety of method and technique of lessons is important for them.Although the majority of social studies? teachers stated that, they werepleased with the social studies curriculum, also they stated that because of somedeficiency of program, the productivity was decrised. The main deficiencies were thelack of materials, physical conditions of schools,the problems about the environmentof classes,time problem and lack of course books. Moreover, teachers declared thatinservice-trainings were not enough,and in inservice-trainings, charged supervisorscouldn?t understand them and the conditions of them.The majority of administrators had a positive attitude to curriculum. Theadministrators ?who thought that the modification in curriculum is necessary-declared that because of lack of sources and materials the productivity of curriculumwas decreased.All of the supervisors stated that the modification in curriculum is necessary.The supervisor-who had a positive attitude to curriculum- indicated that there aresome teachers who didn?t want to improve themselves and didn?t want themodification in curriculum. Besides, supervisors stated that, because of insufficiencyof inservice-trainings, the productivity of curriculum was decreased.Social studies? teachers, administrators and supervisors declared that, if thematerials, resources and other facilities were provided to schools in a equitable way,then curriculum could be productively put into practice.