Aile hekimliğinde çalışan sağlık personelinin örgütsel bağlılık ve iş tatmini ilişkisi üzerine bir araştırma
A search about relationship between organizational commitment and job satisfaction family health personnels who work in family medicine
  1. Tez No: 319924
  2. Yazar: HANİFE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Commitment, Job Satisfaction, Family Medicine
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma, aile hekimliğinde çalışan sağlık personelinin(aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları), iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, iş tatmini; içsel ve dışsal iş tatmini faktörleri açısından, örgütsel bağlılık; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık olmak üzere üç boyutlu örgütsel bağlılık unsuru açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonunda, iş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisi ortaya konulmuştur.Çalışma; literatür taraması ve saha araştırmasında yapılan anket uygulamasından oluşmaktadır. Saha uygulaması, İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan izin doğrultusunda İstanbul'un bir ilçesinde bulunan 47 aile sağlığı merkezinde çalışan ve araştırmamıza gönüllü olan 44 aile hekimi ve 41 aile sağlığı elemanı olmak üzere, toplam 85 sağlık personeli ile yapılmıştır. Araştırmada; örgütsel bağlılık ölçeği OCQ(Organizational Commitment Questionnaire), iş tatmini ölçeği MSQ(Minnesota Satisfaction Questionnaire) ve demografik özellikler soru formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; aile hekimliğinde çalışan sağlık personelinin genel, içsel ve dışsal iş tatmini ile örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık ve normatif bağlılık boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Aile hekimliğinde çalışan sağlık personelinin genel iş tatminleri arttıkça örgütsel bağlılıklarının da arttığı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelime: Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Aile Hekimliği.
Özet (Çeviri)
In this study, was made in order to determine the relationship between levels of job satisfaction and organizational commitment of the health personnel of family medicine (family physicians and family health staffs). In this research, job satisfaction, both internal and external factors in terms of job satisfaction, organizational commitment, affective commitment, continuance commitment and normative commitment evaluated in terms of three-dimensional organizational commitment. At the end of the study, relationship between job satisfaction and organizational commitment were found.This study was consists of a literature review and field survey work. In accordance with permit from the Provincial Health Directorate, forty four family physicians and forty one family health staffs participated the survey. In the research, OCQ(Organizational Commitment Questionnaire), MSQ(Minnesota Satisfaction Questionnaire) and demographic questionnaire was used.The result of research; there is a positive significant relationships between general, internal and external job satisfaction and organizational commitment, affective commitment and normative commitment dimensions in the health personnel working in family medicine. It is conducted that when the job satisfaction of the personnel increases, organizational commitment also increases.