İlköğretim okulları 3. sınıf öğrencilerinin konuşma ve yazma sorunları: Bitlis örneği
Speaking and writing problems of the students in the third class of primary schools: Bitlis models
- Tez No: 319941
 - Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Native language, language, speaking, writing
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada ilköğretim üçüncü sınıf öğrencilerinde karşılaşılan konuşma ve yazmasorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunlara çözüm yollarının üretilmesi amaçlanmıştır.Araştırma Bitlis İli Mutki ilçesinde ve ilçe köylerinde bulunan ilköğretim okulu üçüncü sınıf öğrencilerinden 116 öğrenci, 7 öğretmen üzerinde yapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin konuşma sorunlarını tespit etmek için gözlem-ses kaydı, yazma sorunlarını tespit etmek için dokuman incelemesi (iki türlü yazma çalışması), hem konuşma hem yazma sorunlarını tespit etmek için ise görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler uygun yöntemlerle değerlendirilmiş, ulaşılan bulgular alt problemlere göre aşağıda özetlenmiştir.Örneklem dahilindeki okullar arasında ;1.En fazla konuşma sorunu Kavakbaşı YİBO'da,2.En az konuşma sorunu Atatürk İlköğretim Okulu'nda,3.En fazla yazma sorunu Kavakbaşı YİBO'da,4.En az yazma sorunu Atatürk İlköğretim Okulu'nda görülmüştür.5.En fazla karşılaşılan konuşma sorunu öğrencilerin konuşurken yanlış sözcükkullanması ve kelimelerin yanlış telaffuz edilmesi,6.En fazla karşılaşılan yazma sorunu öğrencilerin noktalama işaretlerini kullanmaması ve cümle başında cümle başında büyük harf kullanmama sorunudur.Araştırma bulguları incelendiğinde öğrencilerde yanlış sözcük kullanımı, eksik kelimeler kullanma gibi konuşma sorunları yanlış harf/ek yazma, eksik harf/hece/kelime yazma gibi yazma sorunları görülmüştür. Bu sorunları en aza indirmek için öğretmenlerin bol bol etkinlik yapması, konuşma ve dikte çalışmalarına ağırlık vermesi, ülkemizde 6 yaşına gelen öğrencilerin okul öncesi eğitime tabi tutulması ve ailelerin de Türkçe'yi doğru, etkili konuşma ve yazmalarına ağırlık vermesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Sözcükler : Anadil, dil, konuşma, yazma.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the problems of speaking and writing met with difficulties in the third grade in the primary school. This study aims how to solve these problems. Research has been done among 116 school children and 7 teacher studyin in the third grade in schools in Bitlis, Mutki county villages.As a means of information gathering for this research, observation and voice record confirming of students speaking for problems; examining of documents (two kinds of writing exercises) for writing problems and observation forms for both writing and speaking problemshave been utilised.The information gathered have been assessed by suitable methods, the reulting consequences have been summarided below according to sub-problems.Including the experiment goup,between the shools;1.The most speaking problem has been seen in Kavakbaşı Boarding School.2.The least speaking problem has been seen in Atatürk Primary School.3.The most writing problem has been seen in Kavakbaşı Boarding School.4. The least writing problem has been seen in Atatürk Primary School.5.The most speaking problem is students using of wrong words while speaking and their wrong pronunciation of the words.6.The most writing problem students don?t use the punctuation marks and they don?tuse the big letter at the beginning of the sentence.According to this study it has been seen that the students have met the speaking problems such as the wrong usage of the word, usage of the missing words, the writing problems such as writing with the wrong letter, writing missing letter, syllable and the word.The teachers need to do a lot of exercises such as speaking and dictation in order to decrease these problems. The students, who are in the age of 6, must go to the preschool education. And also the families must be careful about their speechs.