Basel III: Türk bankacılık sektöründe tüketici kredisi riski üzerine etkileri
Basel III: Its effects on risk of consumer loans in Turkish banking sector
  1. Tez No: 319962
  2. Yazar: HARUN IŞIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANER ATIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel I, Basel II, Basel III, Tüketici Kredisi, Risk Yönetimi, Basel I, Basel II, Basel III, Consumer Loan, Risk Management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyada 1980'li yıllara kadar yaygın bir şekilde uygulanan ekonomik sistemlerin iflas etmesi sonucu baş gösteren buhran dönemi bazı çevrelerce küreselleşmenin de başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yaşanan bu olumsuzluklar finans ve bankacılık sistemlerinin denetim mekanizmalarının etkin olması gerekliliğini doğurmuştur. Bu çerçevede Avrupa Ödemeler Bankası bünyesinde faaliyet gösteren Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından, ilki 1988 yılında oluşturulan ve Basel I kriterleri olarak anılan bankacılıkda sermaye yeterliliğinin koşulları 2004 yılında Basel II ile geliştirilmiş ve sadece sermaye yeterliliği kuralları değil bankacılıkta bütüncül bir risk yönetimi esasları oluşturulması sağlanmıştır. Değişen koşullar ve mevcut düzenlemelerde otaya çıkan yetersizliklerin etkisi ile 2010 yılı sonlarında üçüncü kuşak düzenleme kuralları üzerinde anlaşılmıştır. Basel III uygulama çerçevesi, sermaye yeterlilik koşullarında getirdiği yeniliklerin yanında alınacak ek önlemlerle 2008 finansal krizinde bankacılık ve finans kesiminde yaşanan türden olumsuzlukların minimize edilmesini amaçlamaktadır.Bu çalışmada yeni bir uygulama olan ve aşamalı olarak 2019 yılına kadar yürürlüğe konulması planlanan Basel III kriterlerinin Türk bankacılık sektöründe tüketici kredileri riski ve gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Crisis period arisen as a result of collapse of economical systems executed commonly since 1980s in the world is assumed by some communities as onset of the globalization. Such experienced problems reveal that supervision mechanism of the financial and banking systems should be effective. In this scope, the capital adequacy conditions in banking developed first by the Basel Committee on Banking Supervision acting in the body of the European Payment Bank in 1988 and called as ?Basel I criteria? were revised by Basel II in 2004 and it is ensured that it constitutes not only capital adequacy guidelines, but also guidelines of an integral risk management. With effect of any deficiencies appearing in any changing conditions and existing arrangements, it is agreed upon third generation regulatory guidelines in later 2010. Basel III application framework aims to minimize any problems experienced in banking and financial sectors in 2008 financial crisis through any measures to be taken as well as any renovations in capital adequacy condition.In this study, any effects of the Basell III criteria that include a new application and are intended to enter into force gradually until 2019 upon risk and development of consumer loans in Turkish banking sector are investigated.