1960 sonrası tipografi ve sanatsal etkileşimi
Typography and artistic interaction post 1960
- Tez No: 319974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURCU GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Tasarım, Afis, Modern Yazı Stilleri, Modern SanatAkımları, Kavram, 1960 Sonrası Sanat, Typography, Design, Poster, Modern Text Styles, Modern Art Movements, Concept, 1960 Post-Art
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu arastırmada 1960 sonrası olusan sanat hareketleri ve sanatçılar aracılıgıyla?Tipografinin Gelisimi?, ?Tipografi ve Sanat Nesnesi? incelenmistir. Bu amaçla ilkolarak, arastırmada tipografinin tanımı ve tarihsel süreci ele alınmıstır. Daha sonra 1960sonrası sanatında tipografi kavramını ele alan sanatçılar ayrıntılı olarak irdelenmistir.Aynı zamanda çagdas sanat içerisinde önemli yeri olan tipografik düzenlemelerleolusturulan tasarımların, günümüz sanatı ve yasamı üzerindeki etkileri ele alınmıstır.Günümüz sanatçıların, özgün yaklasımlarıyla olusturdukları çalısmalardan yolaçıkılarak; geleneksel anlamının ötesinde tipografinin çagdas bir sanat ürünü haline gelentipografinin gelisim süreci irdelenmistir.Birinci bölümde, tipografinin 1960 yılı sonrasındaki dönemde sanattakidönüsümünün nasıl gerçeklestigi sorusu ile ilgili olarak dört temel alt problembelirlenmistir. Problem cümlesi ve alt problemlerinin ardından çalısmanın amacı, önemive sınırlılıkları açıklanmıstır. Ardından çalısmada yol gösterecek olan grafik tasarım,grafik, yazı, tipografi, fotomontaj gibi bazı kavramlar tanımlamaktadır.kinci bölümde, harf ve görsel iletisime ait olan kavramların belli bir düzendahilinde istiflenmesi olan tipografinin, tanımı ve genel kuralları anlatılarak, modernsanat akımları içerisinde tipografinin yerini sorgulamaktadır. Üçüncü bölümde,arastırmanın yöntemi, modeli, evreni ve örneklemi, verilerin toplanması yer almaktadır.Dördüncü bölümde, 1960 sonrasında yeni bir yaklasım kazandıgınıdüsündügümüz tipografinin, degisim süreci, dönem ve sanatçılar üzerinden irdelenmeyeçalısılmaktadır. Bununla birlikte tipografik egilim gösteren 1960 sonrası sanatçılarıneserleri ile tez süresinde üretilen, kisisel çalısmalar arasındaki iliskiler, ürünlerüzerinden açıklanmaktadır.Besinci ve son bölümde ise sonuç ve öneriler kısmı yer almaktadır. Gelisenteknoloji ile günümüz sanatında yeni bir anlam kazanan tipografik egilimlerin islevselolabilecegi kadar, tek basına sanat nesnesine dönüstügünü savunan bazı çıkarımlar,sonuç bölümünde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study examines ?the development of typography? and ?typography andobjects of art? with the help of art movements and artists before and after 1960. Withthis aim in mind, typography was defined and its historical development was discussed.Artists that address the concept of typography in the art of post 1960 were investigatedin detail. Designs created with typographical arrangements which have an importantplace in the modern art were examined in terms of their effects on modern art and life.The developmental process of typography which has transcended the traditional conceptand has transformed into a modern art product was investigated through the objectscreated by modern artists with their unique approaches.4 main sub problems related to the process of transformation of typography inart in post 1960 period were defined in Section One. Following the problem statementand sub problems, the purpose, rationale and limitations of the study were provided.Later, some of the concepts that will guide the study such as graphic design, graphics,orthography, typography and photomontage were defined.Section Two provides the definition and general rules of typography which isthe orderly storing of concepts related to letters and visual communication andquestions the place of typography in modern art movements. Section Three presents themethod, model, universe, sampling and data collection.Section Four aims to address the transformation process of typography though tohave obtained a new approach in the post 1960 period through the investigation of theperiod and the artists. Relationships between the works of post 1960 artists withtypographical tendencies and individual work created during the thesis period areexplained with the help of the products.Last section, Section Five, provides the results and suggestions. The resultssection provides some inferences that support the views that typographical tendency thatgained a new meaning in modern art with the help of advancing technology isfunctional and that it is transforming into objects of art all on its own.