İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin öz yeterlik algılarının incelenmesi: İstanbul-Sultanbeyli ilçesi örneği
The relationship between primary school teachers? self-efficacy for teaching profession by analyzing
  1. Tez No: 319973
  2. Yazar: NERİMAN ZARARSIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlik, Öğretmen Öz Yeterlik Algısı, Öğretmen Yeterliği, Self Efficacy, Sense Of Self Efficacy in Teachers, Teacher Efficacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma da, ilköğretim okulu öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenip aralarındaki ilişki düzeyinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2011?2012 eğitim öğretim yılında İstanbul İli Sultanbeyli ilçesinde bulunan toplam 29 ilköğretim okulunda görev yapan 603 erkek, 661 bayan olmak üzere toplam 1264 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evrende yer alan ilköğretim okulu öğretmenleri arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 544 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırmada Tschannen-Moran ve Woolfolk Hoy (2001) tarafından geliştirilen ?Teachers' Sense of Efficacy Scale? (TSES-Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği)'nin Yrd. Doç. Dr. Yeşim Çapa Aydın tarafından Türkçeye adapte edilen formu için gerekli izinler alınmış ve kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD kullanılmıştır.Bulgular değerlendirildiğinde, öğretmenler genel öz yeterlik ve alt boyutlarında kendilerini oldukça yeterli hissetmektedirler. Yapılan araştırmada, öğretmenlerin öz yeterlik algılarında cinsiyet, yaş (öğrencilerin katılımına yönelik), kurs-seminer sayısı (öğretimsel stratejilerde ve sınıf yönetiminde öz yeterlik hariç), haftada girilen ders saati (öğretimsel stratejilerde ve sınıf yönetiminde öz yeterlik hariç), mezun oldukları üniversitenin adına (öğretimsel stratejilerde ve sınıf yönetiminde öz yeterlik hariç) göre herhangi bir farklılık bulunmazken; yaş (öğrencilerin katılımına yönelik hariç), mesleki kıdem, mezun oldukları fakülte, branş, kurs seminer sayısı (öğretimsel stratejilerde öz yeterlik), görev yaptıkları okul türü, haftada girilen ders saati (öğrencilerin katılımına yönelik ve toplam öz yeterlik), mezun oldukları üniversite (öğrencilerin katılımına yönelik ve toplam öz yeterlik) ve eğitim düzeyi bakımından farklılıklar olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the relationship between primary school teachers? self-efficacy for teaching profession by analyzing them in terms of various variables. The population consisted of 1264 teachers who worked at state and private primary schools in Sultanbeyli, Istanbul, TURKEY in 2011-2012. The sample was 544 teachers randomly selected among the population.The necessary permissions are taken for the Turkish version, adapted by Yeşim Çapa Aydın, of `Teachers? Sense of Self Efficacy Scale?, developed by Tschannen- Moran and Woolfolk Hoy. In the analysis of the data received, methods such as; frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, t test, unilateral variation analysis and Tukey HSD are used.Finally, teachers reported a great deal effacious in self-efficacy scale. For sense of efficacy, no differences were found between teachers in terms of gender, age (efficacy in student engagement), the number of seminars and trainings they participated in (except for teaching strategies and classroom management), weekly working hours (except for teaching strategies and class management) and graduated schools?s name (except for teaching strategies and class management). On the other hand they have significant differences in terms of age (except efficacy in student engagement), how long they have been working at their schools, graduated schools, branch, the number of seminars and trainings they participated in (for teaching strategies), the type of the schools they work, how long they have been working at their schools (efficacy in student engagement and general self efficacy), educational level.