Sosyo-bilimsel argümantasyon kalitesine alan bilgisi düzeyinin etkisi: Genetiği değiştirilmiş organizmalar
Influence of content knowledge level to socioscientific argumentation quality: Genetically modified organisms
  1. Tez No: 319977
  2. Yazar: YILMAZ SOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL DOĞAN, YRD. DOÇ. DR. PINAR SEDA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyobilimsel argümantasyon, alan bilgisi, genetigi degistirilmisorganizmalar (GDO), ögretmen adayları, Socioscientific argumentation, content knowledge, genetically modifiedorganisms, pre-service teachers
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalısmanın amacı alan bilgisi düzeyinin, sosyo-bilimsel argümantasyonkalitesine etkisinin genetigi degistirilmis organizmalar baglamında incelenmesidir.Çalısmanın örneklemini Fen Bilgisi Egitimi bölümünde ögrenim gören 71 ögretmenadayı olusturmaktadır. Ögretmen adayları küçük grup tartısmalarının uygulanmasıamacıyla alan bilgisi düzeylerine göre alt gruplara ayrılmıstır. Çalısmada hem nicelhem de nitel arastırma teknikleriyle veri toplanmıstır. Kullanılan veri toplama araçlarıasagıda verilmistir.Anket: Arastırma grubunun, genetigi degistirilmis organizmalara (GDO) yönelikalan bilgisi düzeylerinin (üst, orta, alt) belirlenmesi amacı ile Biyo-TeknolojiBilgi Anketi (BBA) kullanılmıstır. BBA, Prokop, Le?ková, Kubiatko ve Diran(2007), tarafından gelistirilmis, Özel ve digerleri (2009) tarafından orijinalindenTürkçe'ye çevrilmis ve uyarlanmıstır. BBA 16 likert tipi maddedenolusmaktadır. Bununla birlikte, açık uçlu soru avantajından yararlanmakamacıyla; BBA'ya 8 adet açık uçlu soru eklenmistir. BBA'nın Cronbach Alphaiç tutarlık katsayısı 0.71 olarak tespit edilmistir.Senaryo: Argümantasyon kalitesinin belirlenmesine yönelik nitel verilerintoplanması ve tartısmaların baslatılması amacıyla kullanılmıstır.Görüsme: Çalısmaya katılan ögretmen adaylarının %25'i ile yarı yapılandırılmısgörüsmeler yapılmıstır. Görüsmelerin temel amacı argümantasyon süreçlerindeyer alan bireylerin bu sürece yönelik görüslerinin belirlenmesidir.Verilerin analiz süreçlerinde Erduran, Simon ve Osborne (2004) tarafındangelistirilen argümantasyon kalitesi degerlendirme ölçegi (AKDÖ), Kruskal-Wallisteknigi kullanılmıs ve genel olarak asagıdaki sonuçlara ulasılmıstır.? Alan bilgisi sosyobilimsel argümantasyon kalitesinin belirlenmesinde önemli biretken degildir,? Ögretmen adaylarının GDO'lara yönelik bilgi düzeyleri yüzeyseldir.Sonuç olarak sosyobilimsel konuların sundugu çok yönlü sorunlara yönelikrasyonel kararlar verme noktasında, alan bilgisi etmeni dısında kalan, argümantasyonbecerileri ve sosyo-bilimsel sorunların zorlayıcı yapısı ve dogasına yönelik farkındalıkda, hem egitim politikacıları, hem ögretmenler, hem de ögretmenlere kılavuz olan fenprogramları tarafından saglıklı düsünen bireylerin yetistirilmesi açısındanönemsenmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the influence of knowledge ofcontent to socio-scientific argumentation quality in the context of genetically modifiedorganisms. In accordance with purpose of current study, both quantitative andqualitative data collecting and analyzing procedures were carried out in order toexamine research hypothesis. Sample of the study was comprised of pre-service scienceteachers whose numbers were 71. Pre-service science teachers were divided differentsub groups with respect to their content knowledge levels to implement small groupdiscussions. Three different data collecting tools were administered on the purpose ofdata collection:Questionnaire: Biotechnology Knowledge Questionnaire related to geneticallymodified organisms (BKQ) was conducted for identifying content knowledgelevels (high achievers, middle achievers and low achievers) of research group.BBA was developed by Prokop, Le?ková, Kubiatko ve Diran (2007) andtranslated and adapted into Turkish by Özel et al. (2009). BBA consists of 16items that were comprised of likert scale. In addition to this, 8 open ended itemwere added BBA for taking advantage open ended items. Internal consistencyreliability (Cronbach Alfa) of BBA was analyzed as 0.71 and this proportionconfirmed that BBA is reliable adequately.Scenarios: Scenarios in which about GMOs was used for collecting qualitativedata that was intended for assessing argumentation quality. Moreover scenarioswere utilized for the purpose of initiating discussions at the processes ofapplications.Interviews: Semi structured interviews are another qualitative data collectiontool. Interviews were conducted with three (%25) individuals whoseargumentations decoded and analyzed.Quantitative data obtained from argumentative processes was analyzed withusing SPSS. In the meantime, argumentation quality level was assessed withArgumentation Quality Assessment Scale (AQAS) which was developed by Erduran,Simon and Osborne (2004). AQAS was developed as a multilevel (five levels)assessment scale in order to determine the level of quality of both scientific andsocioscientific argumentation episodes. With quantification of quality levels ofargumentation episodes, Kruskal Wallis statistical technique was use to determinewhether or not there is a statistical significance of changes argumentation qualities ofdifferent groups. When findings of the current study are considered generally, followingconclusions are reached;? Content knowledge level is not a significant factor in order to determine socioscientific argumentation quality,? Pre-service science teacher understands regarding genetically modifiedorganisms is superficial.In conclusion, as making quality and rational decisions with respect tocontradictory issues presented by SSIs, in addition to content knowledge level,argumentation skills for instance generating rebuttals and consciousness to challengingnature and structure of SSIs should be attached importance by educational policymakers and science teachers in order to generate an individual healthy society.