Öz düzenleme sürecinde günlüklerin eğitici işlevi
Educational effect of the diaries on the self regulation strategies
  1. Tez No: 319984
  2. Yazar: CEVAT EKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, öz düzenleme stratejileri, ders günlükleri, Sosyal Bilgiler, akademik başarı, tutum, Self-regulation, Self-regulation strategies, Lesson diaries, Social studies, Academic achievement, Attitude
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışmada, İlköğretim 7. Sınıf sosyal bilgiler dersinde öz düzenleme stratejilerinin öğretimi sürecinde, öğrencilerin ders günlükleri kullanımının öz düzenleme stratejileri, akademik başarıları, öğrenmede kalıcılıkları ve derse ilişkin tutumları üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada deneysel yöntemin ön test, son test kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öz düzenleyici öğrenme stratejileri ölçeği (Üredi, 2005), araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi ve sosyal bilgiler dersine yönelik tutum ölçeği (Çalışkan, 2009) kullanılmıştır. Bu veri toplama araçları çalışmanın başında ve sonunda uygulanmıştır. Akademik başarı testi, öğrenilen bilgilerin kalıcılık düzeyini belirlemek amacıyla 21 gün sonra tekrar uygulanmıştır.Çalışmanın örneklemini, farklı bölgelerden seçilen iki ilköğretim okulunda 2010?2011 eğitim-öğretim yılında 7. sınıfta öğrenim gören 113 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin 56'sı A İlköğretim Okulu, 57 si ise, B İlköğretim Okulu öğrencisidir. Çalışmada deney grubu öğrencilerine 2010?2011 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde ?Ekonomi ve Sosyal Hayat? ile ? Yaşayan Demokrasi? üniteleri öğretimi hem deney grubunda hem de kontrol grubunda 11 hafta sürmüştür. Bu süreçte deney grubu öğrencilerine ders günlükleri kullanılarak öz düzenleme stratejilerinin öğretimi yapılmıştır. Ders günlükleri öğrencilerde öz düzenleme beceri ve stratejilerini geliştirmede bir araç olarak kullanılmıştır. Yazılan ders günlükleri her hafta araştırmacı tarafından kontrol edilerek gerekli geribildirimler verilmiştir.Araştırma sonunda şu bulgulara ulaşılmıştır;Ders günlükleri kullanılarak yapılan öğretimin, öğrencilerin öz düzenleme stratejilerini kazanmalarında, akademik başarılarının artmasında, bilgilerinin kalıcılık düzeylerinde, Sosyal Bilgiler dersine karşı tutumlarının olumlu olmasında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar sağladığı bulunmuştur.Farklı bölgelerden seçilen iki ilköğretim okulunun deney grupları karşılaştırıldığında, ders günlüklerinin kullanımının her iki bölgedeki öğrencilerin öz düzenleme stratejilerini kazanmaları, akademik başarıları ve bilgilerinin kalıcılık düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılığın olmadığı bulunmuştur. Tutum puanları karşılaştırıldığında bakımlı bölgedeki İlköğretim Okulu öğrencileri lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, primary school teaching at 7th grades in social studies lessons in the process of self-regulation strategies, is to determine the impact on the use of students' self-regulation strategies for teaching diaries, academic accomplishments, the permanency of learning and attitudes towards the lesson. Experimental method of research, pre-test and post-test groups of the design were used. As a data collection tool, a self-regulatory learning strategies scale (Üredi, 2005), academic achievement test which is developed by the researcher and for the Social Studies lesson attitude scale (Çalışkan, 2009) were used.The data collection instruments were applied. At beginning and end of the study academic achievement test is re-applied after 21 days to determine the permanence of the information.The subjects of the study were 113 7th grade students who were selected from different regions in 2010?2011 academic year studying at two elementary schools. 56 ofthe students were from A primary school and 57 students were from B primary school. Experimental group students in the study, the second term of 2010?2011 education year 'Economic and Social Life' and 'Living Democracy' teaching units as well as the experimental group andcontrol group took 11 weeks. In this process experimental group students were taught self regulation strategies by using lessons diaries. Lessons diaries were used as a tool to develop the students? self regulation skills and strategies. The diaries, which were written, were checked every week by the researcher and the necessary feedback was given.The following conclusions are reached as a result of the research;Use of the diaries were found very useful for letting the students acquire self-regulation strategies, incase academic achievement and knowledge retention, and have positive attitudes towards social science course. Significant differences were found in favor of the experimental group.Compared the experimental groups which were selected from two different elementary schools, the positive differences which are mentioned above weren?t found for both of them.When points of attitude are compared, the difference is found in favor of the well cared school.