Şematik öğrenme modelinin eleştirel okuma becerisini geliştirmeye etkisi
The effect of schematic learning on critical reading skills development
- Tez No: 319989
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH KÜRŞAD DOLUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuduğunu Anlama, Okuma Stratejileri, Eleştirel Okuma, Şematik Öğrenme, Reading, Reading Comprehension, Reading Strategies, Critical Reading, Schematic Learning
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu araştırmada, şematik öğrenme modelinin eleştirel okuma becerisini geliştirmeye etkisi incelenmiştir. Araştırmada, deney grubunda uygulanan şematik öğrenmeye dayalı okuma eğitimi ile kontrol grubunda uygulanan geleneksel okuma eğitiminin öğrencilerin eleştirel okuma ve metin türlerine göre eleştirel okuduğunu anlama ile ilgili şematik öğrenme düzeylerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır.Araştırmada öntest- sontest kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırma, 2011- 2012 eğitim öğretim yılı güz döneminde Bartın ili merkez ilçede bulunan iki ilköğretim okulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın verileri deney grubundan 60, kontrol grubundan 60 olmak üzere toplam 120 öğrenciden toplanmıştır. Deney grubunda 7 hafta boyunca şematik öğrenmeye dayalı okuma etkinlikleriyle okuma eğitimi yapılmış, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle dersin işlenişi sürdürülmüştür.Araştırma verileri, okuma stratejileri ölçeği ve metin türlerine dayalı okuduğunu anlama testleri aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 (Statistic Package For Social Science) programıyla analiz edilmiş, veriler t-testi ile sınanarak deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farkın olup olmadığına bakılmıştır. Gruplar arasındaki karşılaştırmaların verimli olabilmesi için anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre deney grubu öğrencilerinin eleştirel okuduğunu anlama öntest- sontest puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olduğu, kontrol grubu öğrencilerinin eleştirel okuduğunu anlama öntest- sontest puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olmadığı, deney grubundaki öğrencilerin şematik öğrenme düzeylerini geliştirmede uygulanan şematik öğrenmeye dayalı okuma eğitimi etkinliklerinin kontrol grubunda uygulanan geleneksel okuma eğitimi etkinliklerinden daha etkili olduğu, öğrencilerin eleştirel okuma düzeylerini geliştirmede deney grubunda uygulanan şematik öğrenmeye dayalı okuma eğitimi etkinliklerinin kontrol grubunda uygulanan geleneksel okuma eğitimi etkinliklerinden daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of schematic learning on critical reading skills development was studied. In the research, the aim is to state the effect of the schematic-based reading instruction applied on the experimental group and traditional reading instruction applied on the control group upon students? schematic learning levels related to the critical reading and critical reading comprehension regarding text types.In the research, Pre-test/Post-test control group experimental design model was used. The research was conducted on 7th grade students studying in two primary schools in Bartın central province in 2011-2012 education year, the fall term. The data of the research was gathered from the students in the experimental group and control group as 60 from each and 120 students in total. While reading instructions were practiced with reading activities based on schematic learning for 7 weeks in the experimental group, the courses were continued by using traditional methods in the control group.Research data was gathered via reading strategies scale and reading comprehension tests based on text types. Obtained data was analyzed through the SPSS 15.0 (Statistic Package For Social Science) program; the data was examined with t-test to find out whether there was a difference between the experimental and control groups. Significance level was considered as .05 so as to make the comparisons between groups productive.According to the results of the research, it was found that there was a meaningful difference between pre-test post-test grade averages in terms of reading comprehension of the students in the experimental group, and there was not a meaningful difference between pre-test post-test grade averages in terms of critical reading comprehension in the control group, the reading activities based on schematic learning to develop the students? schematic learning levels in the experiment group were more effective than the traditional reading activities applied on the control group, the reading activities based on schematic learning to develop critical reading levels applied in the experimental group were more effective than the traditional reading instruction activities practiced in the control group.