1992-2011 yılları arasında çevre eğitimi ile ilgili yayımlanan yüksek lisans ve doktora tezlerindeki genel yönelimlerin belirlenmesi
Identifying the general tendencies in the master?s and doctoral theses concerning environmental education which were published between 1992-2011
  1. Tez No: 319990
  2. Yazar: ŞİRİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Betimsel Çalışma, Literatür Tarama, Environmental Education, Descriptive Study, Literature Review
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte doğal çevreye olan etkileri gün geçtikçe atmış ve günümüzde büyük bir hızla devam etmektedir. Olumsuz etkiler sadece doğal çevreye verdikleri zararlar ile kalmamış ve insan hayatına da etki etmektedir. Meydana gelen bu olumsuz değişimler araştırmacıları, çalışmalarının çevreye yönelmesine yola açmış ve çevreye yönelik çalışmaların giderek artmasına, çevre eğitimine verilen önemin gün geçtikçe artmasına neden olmuştur.Bu çalışma 1992-2011 yılları arasında Türkiye'de çevre eğitimi ile ilgili yayımlanan yüksek lisans ve doktora tezlerindeki genel yönelimleri açığa çıkarmak amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır. Araştırma konusu kapsamında Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanı taranmış ve konu ile ilgili 204 yüksek lisans ve doktora tezine ulaşılmış, 147 yüksek lisans tezi ve 31 doktora tezi çalışma örneklemine dahil edilmiştir. Örneklem grubuna dahil edilen yüksek lisans ve doktora tezleri çalışmanın yapıldığı yıl, üniversite, araştırma konusu, örneklem grubu, araştırma yöntem, araştırmada kullanılan teknik, veri toplama teknikleri ve veri toplama aracı, veri çözümleme teknikleri açısından incelenmiştir.Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular tablolar aracılığıyla sunulmuş, çevre eğitimi ile ilgili yayımlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin büyük çoğunluğunun Gazi Üniversitesi, ODTÜ ve Marmara Üniversitesi'nden yayımlandığı; örneklem grubu olarak en fazla tercih edilen grubun yükseköğretim ve ilköğretim öğrencilerinin olduğu; araştırma konusu olarak en fazla çalışılan konuların çevreye yönelik tutum, çevre bilinci ve çevre bilgisi; araştırma deseni olarak en fazla tercih edilen desenlerin tarama modeli ve deneysel desen; kullanılan tekniklerde en fazla tercih edilen çevre eğitimi için yeni bir yöntem geliştirme, işbirlikli öğrenme; veri toplama tekniği olarak en fazla tercih edilen yazılı veri toplama ve görüşme; veri analizinde ise en fazla tercih edilen tekniklerin parametrik testler ve betimsel istatistik olduğu sonuçlarına varılmıştır.Araştırma sonunda elde edilen bulgular sonucunda çalışmaya yönelik ve çevre eğitimi ile ilgili çalışacak olan araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur
Özet (Çeviri)
With the advent and development of technology, its effects on the natural environment have increased every day and are constantly continuing at a great pace today. The negative effects of technology have not only damaged the natural environment but also are affecting the human life. These negative changes that are taking place have led researchers to direct their studies towards the environment, thereby increasing day by day both the number of research studies concerning the environment and the importance attached to the environmental education.This is a descriptive study which aims at revealing the general tendencies in the master?s and doctoral theses concerning environmental education which were published in Turkey between 1992 and 2011. Within the scope of the research subject, the database of Higher Education Council National Theses Centre was scanned, and 204 master?s and doctoral theses related to the subject were reached. Among these, 147 master?s theses and 31 doctoral theses were included in the study sample. These master?s and doctoral theses which were included in the sample were examined in terms of the year of the study, the university, the research subject, the sample, the method of the study, the techniques used in the study, the data collection techniques and the data collection tools, and data analysis techniques.The findings that were obtained as a result of the analyses carried out were presented in tables, and the results below were reached: the majority of the master?s and doctoral theses which were published in relation to environmental education were done so by Gazi University, METU and Marmara University; the sample groups which were preferred most were university students and primary school students; the subjects that were studied most as the research subject were attitudes towards the environment, environmental awareness and environmental knowledge; the mostly preferred research designs were screening model and experimental design; the mostly preferred ones among the techniques used were developing a new method for environmental education and cooperative learning; the mostly preferred techniques for data collection were written data collection and interview; and the mostly preferred techniques in data analysis were parametric techniques and descriptive statistics.In the light of the findings obtained as a result of this study, suggestions were made as to this study and also as intended for the researchers who are going to study subjects related to environmental education.