Evkâf-ı Hümâyûn Nezâreti 1327-1328 yılları Sene-i Maliyesi Bütçe Lâyihalarının transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and assessment of Budget Brief of Financial year which belongs 1327-1328 years of Ottoman Charitable Foundation Goverment Department
- Tez No: 320052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Evkâf-ı Humâyûn Nezâreti, Bütçe, Lâyiha, Foundation, The minstery of the Ottoman foundations, Budget, The observations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Evkâf-ı Humâyûn Nezâreti'nin 1327-1328 yılı bütçe lâyihalarında, nezâret gelirleri giderlerden fazla gerçekleşmiştir. En fazla gelir merkez hazinesinden gelen alacaklardır. Giderlerin en fazla olduğu kalemler; inşaat ve tamirat giderleri, tekkelerin yemek masrafları ve hademe ücretleridir. Maaşlar arasında personelin statü, kabiliyet ve derecesine göre ciddi farklar vardır. Lâyihada mütevelli, yetim ve muhtaçlar, duâguyânlar vs için ayrılan ödenekler isim isim belirtilmiştir. Genel bütçe içerisinde muhtaçlar için ayrılan miktar çok az olmakla birlikte bu miktarın çoğu kadınlara tahsis edilmiştir. İncelediğimiz dönemde Nezâret'e bağlı vakıfların bütçesi, Osmanlı genel bütçesinin %2,5'ini bulmamaktadır. Bununla birlikte R. 1326-1328 yılları arasından Evkâf-ı Humâyûn Nezâreti bütçesi bir büyüme içerisindedir. Ancak bu büyüme reel bir büyüme olmayıp enflasyonist bir büyümedir.
Özet (Çeviri)
According to the draft letters in the years 1327-1328 of The Charitable Foundations Ministry Of The Ottoman Empire, the incomes of the ministry surpassed the expenses. The utmost income is the receivables coming from The Central Treasury (From The Capital). The departments spending the most expenses are the expenses of the contruction and the repairs, the food costs of lodges, the caretakers? wages. There are serious differences between the wages according to the status, capability and degree of the personnel. In this draft letters, the allocations separeted for trustee, orphan and needy people, salaried prayers (duaguyan) were specified by name. In the general budget; including with little amount of payments for needy people, most of this amount was allocated for women. At the period reviewed by us, the budgets of the charitable foundations under the ministry don?t reach even the 2.5% of the Ottoman general budget. However, between the years 1326-1328, the budget of Charitable Foundations Ministry progressed in point of economic growth. However, this growth isn?t real but it is an inflationist growth.