1923-1938 Atatürk Dönemi Balkan politikası
The Balkan policy during Atatürk Era: 1923-1938
- Tez No: 320054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BÜYÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Türk Dış Politikası, Balkanlar, Balkan Paktı, Atatürk, Turkish Foreign Policy, Balkans, Balkan Pact
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bir ülkenin dış politikasını belirleyen temel unsurlar; dünya siyasetindeki yeri diğer ülkelerle işbirliği, barışın korunması, askeri kaygılar, kamuoyu, dış politikayı yönlendiren kişi ve kurumların konumu ve görüşleri ile karşılıklı menfaatleridir. Avrupa ile Asya arasında bir köprü görevi üstlenerek stratejik bir özelliğe sahip olan Balkanlar ve Türkiye'nin batılı devletlere açılan kapısı olan Balkan Devletleri ile siyasi ilişkiler çalışmamızın amacını taşımaktadır. Balkan ülkesi sıfatı ile Türkiye, Balkan ülkeleri ile ikili ilişkilerine büyük önem atfetmekte ve bölge ülkelerinin tümü ile iyi ilişkiler sürdürmektedir. İkili ilişkilerimiz bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı ve iç işlerimize karışmama prensibi üzerine kurulmuştur. 1789 Fransız İhtilalı'nın doğurduğu milliyetçilik akımı balkanlarda ulusal bağımsızlık hareketlerini tetiklemiştir. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarına rastlayan bu yıllar aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı dönem olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekçi politika anlayışı, genç devletin dış politikasını ulusal çıkarlar, güvenlik ve barışın korunması üzerine kurdu. Bu bağlamda önce Balkan Devletleri ile arasındaki sorunları çözen Türkiye, daha sonra ikili antlaşmalarla ilişkilerini güçlendirdi. Bu diplomasisi ile Türkiye, Atatürk döneminde Balkan Devletleri arasında saygın bir yer kazandı.
Özet (Çeviri)
The basic elements that determine a country's foreign policy are the country's importance in world politics, its cooperation with other countries, the maintenance of peace, military concerns, public opinion and mutual interests of its with location and opinions of individuals and institutions that lead to foreign policy. Balkans that serve as a bridge between Europe and Asia and have the properties of a strategic, and Turkey's political relations with Balkan states, move to the purpose of our study. Turkey that is Balkan country gives importance to bilateral relations with Balkan countries and maintains good relations with all countries in the region. Our bilateral relations are based on the independence, sovereignty, mutual respect for territorial integrity and principle of non-interference in internal affairs. Nationalist movement inspired by the French Revolution in 1789 has mobilized national independence movements in the Balkans. These years also coincided with the last times of Ottoman Empire, have been period that Turkish Republic has been established. M. Kemal Atatürk who is founder of Turkey, an understanding of his realistic policy, has founded the young state's foreign policy upon the maintenance of national interests, security and peace. According to this, Turkey that has solved the problem with the Balkan States, and has strengthed its own affairs through bilateral agreements. Turkey in this diplomacy, has won a prestigious place among the Balkan States, at the time of Atatürk.