Yeni Keynesyen para politikasında asimetrik bilgi: Türk bankacılık sektörü üzerine bir uygulama
Asymmetric information in new Keynesian monetary policy: An application on Turkish banking sector
- Tez No: 320066
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Bilgi, Kredi Tayınlaması, Türk Bankacılık Sektörü, Asymmetric Information, Credit Rationing, Turkish Banking Sector
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Asimetrik bilgi, iktisadi işleme taraf olanların farklı bilgi düzeyine sahip olmasını ifade eden bir olgudur. Yeni Keynesyen iktisat, temel varsayımlarından biri olan asimetrik bilgi yaklaşımı ile iktisadi süreçlerin nasıl şekillendiğine dair açıklamalar sunmaktadır. Bu açıklamalardan biri de kredi arzının asimetrik bilgi altında nasıl belirlendiğidir. Asimetrik bilginin bankacılık sektöründe sebep olduğu en önemli sorunlardan biri kredi tayınlamasıdır. Tayınlama, kredi piyasasında kredi talep edenlerin daha fazla faiz oranını kabul ederek borçlanmak istemelerine rağmen kredi veren kurumların kredi talebini ret etmesidir. Yeni Keynesyen iktisat, kredilendirme sürecinde bankalara büyük önem vermekte ve asimetrik bilginin bankacılık sektöründe yol açtığı sorunların, ekonomiye ciddi maliyetler yükleyeceğini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma sonrasında kredi tayınlamasının geçerli olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu doğrultuda 2002:04-2011:02 dönemine ait üç aylık takipteki kredilerin toplam kredilere oranları ile toplam kredilerin toplam aktifler içindeki payını gösteren oranlar kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi lineer Toda ve Yamamoto (1995) yöntemi ve Hacker ve Hatemi-J (2006) bootstrap yöntemi ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre değişkenler arasında nedensellik ilişkisi söz konusu olmamakla birlikte Türk bankacılık sektöründe kredi tayınlaması geçerli değildir.
Özet (Çeviri)
Asymmetric information is expression of having different level of knowledge phenomenon. New Keynesian economics makes explanations regarding to how economics processes are structured with asymmetric information approach which is one of its fundamental assumptions. One of the explanations is about the determination of loan supply under asymmetric information. Credit rationing is one of the important problems that asymmetric information causes in the banking sector. Rationing is the denial of the loan application by credit institutions, although loaners in credit market are willing to become borrower by paying more interest. New Keynesian economics give a great importance to banks in the process of providing loans and highlights that, the occurred problems from the asymmetric information in banking sector is going to bring significant costs to the economy. The aim of this study is to examine the credit rationing is valid or not after the restruction period in Turkish banking sector. In this context, the ratio of three months non-performing loans to total loans and the share of total loans in total assets which belongs to 2002:04-2011:02 periods was used. The causality relationship between variables were analyzed by linear Toda and Yamamoto method (1995) and Hacker and Hatemi-J (2006) bootstrap method. According to the results, there is no relationship between variables and credit rationing is not valid for the Turkish banking sector