Türk siyasal hayatında yeniden Milli Mücadele hareketi
National Struggle movement again in Turkish political life
  1. Tez No: 320101
  2. Yazar: EYÜP ENSAR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Social movement, National Struggle Movement Again, ideology, nation-nationalism, religion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tek partili dönemin uygulamaları, parti ve devlet bütünleşmesi ile birlikte düşünüldüğünde dönemin otoriter bir hal almasını beraberinde getirmiş ve ülkede geçmişten keskin bir kopuşu içeren faaliyetlerin olduğu bir süreç ön plana çıkmıştır. Bu sürecin devamında ise çok partili hayata geçişi içeren bir dizi uygulamalar siyasi arenada yer bulmuştur. Soğuk Savaş dönemiyle birlikte yüzünü Batı'ya dönen Türkiye, demokratik olarak nitelendirilebilecek çok sayıda uygulamayı hayata geçirmiştir. Nihayetinde bütün bu uygulamalarla birlikte aşağıdan yukarıya doğru siyasal güçler, o zamana dek görülmeyen ölçüde gelişmeye başlamıştır. Yeniden Milli Mücadele Hareketi de, tek parti döneminin jakoben bir anlayışla toplumu dizayn etmesine sivil bir tepki olarak bu süreç içerisinde kendisine yer bulmuştur.Ne var ki, Yeniden Milli Mücadele Hareketi kuruluş dönemindeki `İslam temelli' felsefesi ile paradoks oluşturacak bir şekilde, giderek müesses nizama eklemlenmiştir. 1971 Muhtırası'ndan sonra Hareket kuruluş amaçlarından sapmış ve devletin milli güvenlik konseptinin önemli bir parçası haline gelerek yoğun anti-komünizm propagandası yapan bir teşkilat haline gelmiştir. Bu dönemde tabandan gelen uyarı ve önermelerin dikkate alınmaması Hareket'in kısa sürede dağılmasına ve 1980 darbesi sonrası dönemde güçlü bir şekilde partileşememesine neden olmuştur.Erken cumhuriyet dönemi modernleşmesinde devlet Müslüman temel kimliğinin yerine modern ulusçuluğu geçirmek istemiş, bu kapsamda kültürel muhafazakarlığı dışlamıştır. Çok partili hayata geçilirken kültürel muhafazakar elitlerin ve `Sünni' halkın ise dindarlık ile milliyetçiliği uzlaştırma yolunda olduğu ortaya çıkmıştır. Soğuk Savaş'ın etkileri de bu çevrelere ideolojik meşruiyet sağlamıştır. Bu ortamda doğan YMMH, radikal sol siyasetin yükselişine reaktif bir hareket olarak gelişmiş görünmekte ve bununla birlikte devlet içinden de manipüle edildiği izlenimi vermektedir.Anahtar Kelimeler : Toplumsal Hareket, Yeniden Milli Mücadele Hareketi, ideoloji, millet-milliyetçilik, din.
Özet (Çeviri)
The policies of the single-party era, together with incorporation of the Party and the State in Turkey, pawed way to an authoritarian rule and a set of activities causing a sharp disengagement with the past. This period was followed by some important political applications including transition to a multi-party system in the late 1940s. Turning its face to the West, Turkey actualized many democratic implementations during the Cold War era. As a result of all these applications, numerous political movements from the bottom appeared in the political arena of the Republic. Among these civil movements was Yeniden Milli Mücadele Hareketi (National Struggle Movement Again), which developed as a reaction to the authoritarian rule endeavoring to design the society in a Jacobean manner.Although Yeniden Milli Mücadele Hareketi had been a pro-Islamic reactive movement in its foundation, it would paradoxically be in line with the establishment in the latter era. After the Military Memorandum in 1971, the Movement diverged from its founding premises, and became a part of the establishment?s national security concept and its? anti-communist propaganda. Ignoring warnings and suggestions of its? followers, the Movement lost public support soon and was unable to turn into a resilient political party after the Coup d?état in 1980.During the modernization process of the early Republican era, the state endeavored to establish a modern nation state instead of a basic Islamic identity, and thus excluded cultural conservatism. It also revealed that the cultural conservative elites and `Sunni? community were on the road of blending Islam with Turkism. The Cold War rationales provide these groups with ideological legitimacy. It may be concluded that Yeniden Milli Mücadele Hareketi developed as a reactive movement against growing of the radical left in Turkey and that it was manipulated by the state.