Başarısız devletlerin bölgesel güvenliğe etkisi: Afganistan-Pakistan etkileşimi
Regional ımpacts of failed states: ınteraction of Afghanistan and Pakistan
  1. Tez No: 320159
  2. Yazar: ÇAĞLA TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Başarısız Devletler, Başarısız Devletler İndeksi, Bölgesel Güvenlik, Afganistan, Pakistan, Failed States, Failed States Index, Regional Security, Afghanistan, Pakistan
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
11 Eylül saldırıları sonrasında terörizmin uluslararası güvenlik sorunları arasında oldukça öne çıkması, bu terörist aktivitelerin doğup büyüdüğü, devlet kontrolünün azaldığı ülkeleri uluslararası kamuoyunun gündemine taşımıştır. Her bir ulus-devletin, sınırları içerisinde yaşayan halka karşı belirli görevleri bulunmaktadır. En basit ifadesi ile bu görevlerin yerine getirilmemesi, devlet başarısızlığı kavramını doğurmuştur. Bu tezin amacı, başarısız devletlerin bölgesel güvenlikteki yerini ortaya koyarak diğer devletleri de başarısızlığa sürükleyip sürüklemediklerini saptamaktır. Bu bağlamda, başarısızlığın askeri, ekonomik ve sosyal etkileri ortaya konulmuştur. Yayılma ve bulaşma teorileri çerçevesinde bu etkilerin ilk olarak mekânsal yakınlığın ve sosyo-kültürel etkileşimin fazla olduğu komşu devletlere yansıdığı saptanmıştır. Ayrıca, istikrarsız bir devlette meydana gelen iç çatışma, siyasi ayaklanma ve mülteci akınları gibi olumsuz gelişmelerin komşu devletlerde görülme olasılığının oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Durum çalışması kapsamında Afganistan ve Pakistan incelenmiştir. Özellikle iki toplum arasındaki mevcut etnik ve dini bağların etkileşim seviyesini oldukça yükselttiği, bu nedenle de Afganistan'ın Pakistan'ı istikrarsızlaştırıcı bir etki yarattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the fact that terrorism is highlighted among the international problems after 9/11 attacks, states in which those terrorist activities emerge grow and state control is lost, are brought to international community?s agenda. Each nation-state has responsibilities before the people who lived in its territory. Nonfulfillment of these responsibilities creates state failure concept. The aim of this dissertation is to ascertain if failed states are the infection of others or not by pointing out their importance in regional security. Accordingly the security, economic and social impacts of failure are presented. It is detected by referring contagion and diffusion theories that these affects primarily influence neighboring states in which socio-cultural interaction level is high. Moreover, it is determined that the probability of the problems, such as inner conflicts, political uprisings and refugee flows occurring in an unstable state, to be seen in neighboring states is notably high. Finally, within the scope of case study, Afghanistan and Pakistan are examined. It is also confirmed that, especially ethnic and religious relations between two nations increase interaction level which lead Afghanistan to effect on Pakistan.