İnovasyon ve ulusal kalkınma: AB ülkeleri ve Türkiye üzerine bir inceleme
Innovation and national development: an observation on eu countries and Turkey
  1. Tez No: 320242
  2. Yazar: EFE CAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Sistemleri, Kalkınma, Innovation, Innovation Systems, Development.Jel Codes: O30, O31, O18
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Modern iktisat teorilerinin odak noktasını oluşturan ve ülkelerin rekabet gücünün, iktisadi büyüme ve kalkınma süreçlerinin en önemli faktörlerinden biri olarak kabul edilen inovasyona yönelik iktisadi girişimler ve faaliyetler özellikle 1980 yılından itibaren artmaya başlamıştır. İnovasyonun bilincine varan ülkeler kendi büyüme ve kalkınma süreçlerinde inovasyonu teşvik edici ve destekleyici politikalar izlemeye başlamışlardır. İnovasyon sisteminin odak noktasını oluşturan firmalar; küreselleşme, artan rekabet, giderek artan bilgi ve iletişim teknolojisi, enformasyon etkisi ve bilimsel ve teknolojik gelişmenin hızı gibi faktörler nedeniyle daha yoğun bir şekilde inovasyon faaliyeti yürütmektedirler. Ayrıca yeni bir bilginin ortaya çıkartılmasını sağlayan Araştırma-Geliştirme faaliyetleri de inovasyon sürecinde önemli bir yer edinmektedir.Ülke içindeki inovasyon faaliyetlerinin ve taraflarının koordinasyon ve etkileşimini sağlayan üst yapılar olan inovasyon sistemleri de ülkelerin iktisadi büyüme ve kalkınma süreçlerinde oldukça etkin bir rol oynamaktadırlar. İnovasyon sistemlerindeki kurumsal yapılanmalar inovasyon faaliyetini düzenleme ve rekabetçi kalkınma programlarını yürütme ve taşıma görevlerini üstlenirler. Nitekim literatürde birçok çalışmada ulusal inovasyon sistemi ile kalkınma arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu ortaya konulmaktadır.Bu çalışmada, inovasyon ve iktisadi kalkınma arasındaki ilişkiye yönelik olarak inovasyon ve inovasyon sistemlerine değinilmekte ve inovasyon göstergelerinin AB ülkeleri ve Türkiye'deki mevcut durumu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Innovation for the economic initiatives and activities which constitutes focal point of modern economic theories and adopted as one of the most important factors for countries? competitiveness, economic growth and development processes began to increase, especially since 1980. Countries that achieve awareness of innovation have started to follow encouraging and supporting innovation policies regarding their growth and development processes. The firms which are the focal point of innovation systems implement innovation business intensively due to some factors such as globalization, increasing competition, ever-increasing knowledge and communication technology, influence of information and rate of scientific and technological development. In addition; research and development activities that provide a new knowledge has an important role in innovation process.Also as upper structures; innovation systems that coordinate and interact innovation activities and contractors within the country have an active role in economic growth and development process of countries. Institutional structures in innovation systems are responsible for regulation of innovation activities and executing of development programs and competitive transport. Indeed, there are so many studies in the literature claiming a linear relationship between the national innovation system and development.In this study, innovation and innovation systems and development of innovation indicators for the EU countries and Turkey are discussed regarding to the relationship between innovation and economic development.