Rehberlik ve araştırma merkezlerinde çalışan personelin örgütsel bağlılık ve çalışma yaşamı kaliteleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of relationship between organizational commitment and working standarts of the staff who work in counseling and research center.
  1. Tez No: 320293
  2. Yazar: BAHAMEDDİN KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam bağlılığı, Normatif Bağlılık, Çalışma Yaşamı Kalitesi, Counseling and research centers, organizational commitment, Emotional commitment, attendance commitment, normative commitment, quality of working standarts
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görevli personelin Örgütsel Bağlılık ve Çalışma Yaşamı Kaliteleri Arasındaki İlişkisi ortaya konulmuştur. Örgütsel bağlılık ve çalışma yaşamı kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılmasının hem akademik yazına katkıda bulunacağı, hem de örgütlerin insan kaynakları politikalarında kullanılması açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.Araştırmada elde edilen bulguların, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüklerinde görev yapan personelin örgütsel bağlılık ve kaliteli yaşam sürmeleri yönünden geliştirilecek ölçütler için temel olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada, öncelikle örgütsel bağlılık ile çalışma yaşam kalitesinin tanımı ve önemi, örgütsel bağlılık teorileri ve yaşam kalitesi araçları ile konunun teorik alt yapısı ortaya konulmuştur.Çalışma genel olarak, teorik ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik bölümde; örgütsel bağlılık kavramı, unsurları, benzer kavramlarla ilişkileri, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, örgütsel bağlılık yaklaşımları ve örgütsel bağlılığın sonuçları ile çalışma yaşamı kalitesi kavramı, ölçeği ve bu alanda yapılan araştırmalar ele alınmıştır. Meyer ve Allen tarafından geliştirilen Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Modeli (Duygusal Bağlılık, Devam bağlılığı, Normatif Bağlılık) alt boyutları ile Yeşil, Ergun ve diğ. (2010) tarafından geçerliliği ve güvenirliliği tespit edilen Çalışanlar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (Mesleki Tatmin, Tükenmişlik, Eşduyum Yorgunluğu) uygulanmıştır. Uygulama bölümünde ise, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görevli personelin Örgütsel Bağlılık Ve Çalışma Yaşamı Kaliteleri Arasındaki İlişkisi araştırılmıştır.Araştırmaya 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 35 ilde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehberlik araştırma merkezlerinde görev yapan 411 personel katılmıştır. Rehberlik Araştırma Merkezlerinde çalışan personelin örgütsel bağlılık ve çalışma yaşamı kalitesi puan ortalamalarının cinsiyet, branş, kıdem ve mesleği isteyerek seçip seçmeme değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Daha sonra Rehberlik Araştırma Merkezlerinde çalışan personelin örgütsel bağlılık puan ortalamalarının, çalışma yaşamı kalitesi puan ortalamalarını açıklama gücü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the relationship between organizational commitment and working standarts of the staff who work in counseling and research center has been presented. It is thought that the reveal of the relationship between organizational commitment and working standarts will contribute to both academic writing and usage of human sources policies.The findings at the end of the research are thought to be a basis for the the staff who work in counseling and research center in the aspect of organizational commitment and working standarts. In this research firstly the definition and importance of organizational commitment and working standarts, organizational commitment theories and theorical substructure of working standard tools have been presented.The research is basicly divided into two as theorical and practise. In the theorical part the followings are discussed; organizational commitment concept and its elements, the relationship of organizational commitment with similar concepts, the factors that affect organizational commitment, organizational commitment approaches, the results of organizational commitment, the quality of working standarts concept and researches that were made in these areas.The 3D organizational commitment model scale which was develeped by Meyer and Allen (2010) and later ascertained its validity and creditableness by Yeşil,Ergun and Diğ(2010) was applied.In the practise part, the relationship between organizational commitment and working standarts of the staff who work in counseling and research center has been researched.411 staff who work in 35 different counseling and research centers of National Education Ministry has attended in the research. The aim is to see the differences of the staff who work in counseling and research centers in the aspects of gender,branch, length of service and volunteer to choose this job. Then, the average organizational commitment points of the staff who work in counseling and research centers and their quality of working standarts points are examined.