II. Meşrutiyet Dönemi kadın dergiciliği ve Türk kadını dergisi
2.Constitutional Period women magazines and Turkish women magazine
- Tez No: 320304
- Danışmanlar: PROF. DR. DURALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın eğitimi, kadın hakları, dergicilik, modernizm, Women education, Women rights, magazine publication, modernism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasında II. Meşrutiyet döneminde çıkarılan Türk Kadını dergisiincelenmiştir. II. Meşrutiyet Dönemi, kadın hareketleri açısından önemliatılımların hayata geçirildiği dönemdir. Türk kadınının kimlik edinme ve cemiyethayatında sesini duyurma çabası, basın dünyasında ciddi gelişmeleri beraberindegetirmiştir. Kadın dergileri de bu gelişmelerin sonucu olarak kadınların sesleriniduyurdukları çalışmaların başında gelmektedir.Türk Kadını dergisi, kadının ilerlemesi için matbuatı zorunlu görmüş ve buamaçla yayın hayatına başlamıştır. Kadın-Erkek ayırt etmeden herkese sayfalarınıaçan dergi, Türk kadınının hem iyi bir eş hem iyi yetiştirilmiş bir anne hem deeğitimli, hak aramayı bilen bir fert olarak cemiyet içinde yer edinmesi yönündeçalışmalara yer vermiştir.Çalışmamızda ilk olarak Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e Türk kadınınıngeçirdiği değişim evreleri ele alınmıştır. Daha sonra II. Meşrutiyet dönemindekifeminist cereyanın düşünce akımlarıyla ilişkisi, kadın dernekleri ve kadın dergilerihakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde Türk Kadını dergisinin kimlik ve şekil bilgisi, muhtevası veyazar kadrosu hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Türk Kadınıdergisindeki edebi türlerin künyeleri verilmiştir. Dördüncü bölümde Türk Kadınıdergisinde ele alınan konular türler başlığı altında incelenmiştir. Beşinci bölümdeseçme metinlere yer verilmiş, altıncı bölümde ise çalışmadan çıkarılan sonuçbelirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The magazine named Turkish woman published in the time of second constitutionwas examined in this thesis.Second constitution was a time in which importantdevelopments which were important in the aspect of women movements. Turkishwomen?s effort of being known in the social life and getting identity brought seriousdevelopments to press world.As a consequence of these developments,womenmagazines came first in the projects in which women tried to make themselvesknown.Turkish Women magazine obligated publishing for the progress of women andstarted its press life.The magazine adressing to everyone without differentiating menor women caused to happen to the works containingTurkish women?s being a goodwife ,a good mother and also an educated indivual who struggles for her rights in thesocietyIn our study firstly changing stages of Turkish women from period of reforms tosecond constitution was examined. And then some information were given about therelationship between feminisr trend with other thoughts, women organisations andwomen magazinesIn the second part, information was given about identity and figure information,content and author staff about Turkish Women magazine.In the third part it wasgiven data of literary genre in the Turkish Women magazine.In the fourth partsubjects in Turkish magazine was examined under the topic of genres.In the fifth partelective texts was handled and conclusion of the study was implied in the sixth part