İbn Meymun'un eserlerinde İslam ve müslümanlar
Islam and Muslims in the writings of Maimonides
- Tez No: 320347
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ ADAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Maimonids, Medieval Jewish Thought, Islam, Epistle to Yemen, Predictions for the Prophet Muhammed, Polemical Literature
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Ortaçağ Yahudi Düşüncesinde İslam Algısı başlığını taşıyan bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmamızla ilgili kaynaklar ve çalışmalar hakkında tanıtım yapılmış ve bu eserler hakkında kısa değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu bölümde ayrıca İbn Meymûn öncesi Yahudi düşüncesinde İslam algısı ile ilgili genel bir bilgi verilmiştir.Tezin birinci bölümünde İbn Meymûn'un hayatı ve eserleri hakkında temel bilgiler verilmiştir. Bu bölümde ayrıca İbn Meymûn'un hangi müslüman filozoflardan hangi noktalarda etkilendiği tartışılmıştır.Tezin ikinci bölümünde İbn Meymûn'un eserlerinde Hz. Muhammed'le ilgili bilgiler tartışılmıştır. İbn Meymûn'un Hz. Muhammed için kullandığı ifadeler tek tek incelenmiş ve bağlamlarıyla birlikte değerlendirilmiştir. Bu bölümde ayrıca İbn Meymûn'un beşairü'n-nübüvve iddialarıyla ilgili cevapları konu edinilmiştir.Tezin üçüncü bölümü İbn Meymûn'un eserlerinde öteki olarak Müslümanları kapsamaktadır. Bu bölümde önce Yahudi geleneğinde yahudi olmayanların için kullanılan isimlerin incelenmekte, ardından da İbn Meymûn'un Müslümanlar için kullandığı isimler üzerinde durulmaktadır. Bu bölümün sonunda ise İbn Meymûn'un Türkler'e bakışı ve yaşadığı kültürel çevrenin buna etkisi değerlendirilmektedir.Tezin dördüncü ve son bölümü ise İbn Meymûn'un eserlerinde İslamî kavram ve değerlere ayrılmıştır. Bu bölümde İslam, Kur'an, nesh ve diğer bazı İslamî kavramların İbn Meymûn'un eserlerinde hangi bağlamlarda geçtiği incelenmiştir. Ayrıca İbn Meymûn'un Kâbe ve hac uygulamaları ile ilgili görüşleri de bu bölümün konuları arasındadır.Sonuç bölümünde ise bir bütün halinde İbn Meymûn'un eserlerinde İslam'la ilgili bütün görüşlerinin analizi yapılarak değerlendirme yapılmıştır.Anahtar Kavramlar: İbn Meymun, Orta Çağ Yahudi Düşüncesi, İslam, Hz. Muhammed, Yemen Mektubu, Beşairü'n-Nübüvve, Reddiye Literatürü
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of introduction, four chapters, conclusion and bibliography. In the introduction, I examined and evaluated the method and the sources of the dissertation. Also I gave a general outline on the perception of Islam in the pre-Maimonides Jewish Thought.The first chapter mainly investigates the life and the works of Maimonides. This chapter discusses the claim of Maimonides? conversion to Islam with special concentration on Arabic sources and contemporary studies, respectively. I also discussed the influence of Muslim philosophers on Maimonides.The second chapter analyzes the references to the Prophet Muhammad in the writings of Maimonides particulary considering the contexts and Hebrew usage of the references. This chapter also studies the prediction for the Prophet Muhammad in the Torah.The third chapter examines the perception of Muslims in Maimonides? thought. The chapter firstly analyzes the epithets for non-Jews in Jewish tradition and then Maimonides? preferences of special names for Muslims. This chapter also investigates the Turks in the writings of Maimonides.The fourth chapter discusses the Islamic terms such as Islam, Qur?an, naskh used in the works of Maimonides. It also deals with the place of al-Ka?bah and practicum of Muslim pilgrimage (Hajj) in Maimonides? perception.