Turistik destinasyon pazarlaması ve Çeşme örneği
Touristic destination marketing : a case study of çeşme
- Tez No: 320464
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TOPSÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, İşletme, Public Relations, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Destinasyon Pazarlama, Kişisel Faktörler, Çeşme, Çeşme İmajı, Tourism, Destination Marketing, Personal Factors, Cesme, Cesme?s Image
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Turizm destinasyonları yoğun rekabet ortamında yer almakta turizm talebini çekmek için kıyasıya mücadele etmektedirler. Farklılık arayan turistik tüketiciyi destinasyona çekebilmek ise, turizm pazarlaması çalışmalarının başarısına bağlıdır. Bir destinasyonun turizm pazarlaması çalışmalarında başarılı olabilmesi, bütünleşik pazarlama iletişimi çerçevesinde tek sesliliği sağlaması ile mümkün olmaktadır. Destinasyon pazarlama çalışmalarında tek sesliliğin sağlanması, kamu ya da özel sektörde yer alan tüm ilgili kişilerin aynı yönde hareket etmesi ile gerçekleşmektedir. Ancak çoğunlukla turizm ile ilgili kararlarda ve uygulamalarda farklılıklar olmakta, bu da destinasyon açısından başarısızlığa neden olmaktadır. Bu açıklamalar doğrultusunda bu tezin amacı, destinasyonda pazarlama kararlarında kişisel özelliklerin etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın diğer amacı, katılımcıların kişisel özelliklerinin Çeşme İmajına etkisini ortaya çıkarmaktır Tezde destinasyon olarak Çeşme seçilmiştir. Araştırma kamu ve özel sektörde çalışan ve/veya çıkar ortağı olanlar üzerinde yapılmıştır. Araştırma bulguları Çeşme ile ilgili kararlara kişisel faktörlerin etki ettiğini ve kişisel özelliklerin Çeşme imajını etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism destinations are in such fierce competition environment that they go head to head with one another to attract tourists. On the other hand, attracting variety seeking touristic consumers to a destination heavily depends on how successfully tourism marketing is managed. Achieving monophony within the frame of integrated marketing communication should enable a destination to succeed in terms of tourism marketing. Reaching monophony in destination marketing works can be achieved once all the stakeholders in public and/or private sectors act in unison. However, most of the time there are many differences in decisions and implementations regarding tourism, and this results in failures of destinations. In the light of these explanations, the purpose of this thesis is to highlight the impact of personal qualifications in making marketing decisions on a destination. Another purpose of this research is to reveal the impacts of participants? personal qualifications on Cesme?s image. Therefore, Cesme was chosen as the destination to be evaluated in the thesis. The research was run on persons who work in public and private sectors and/or qualify as the stakeholders. Findings of the research have displayed that personal factors affect the decisions on Cesme, while personal characteristics influence Cesme?s ımage.