İşletmelerde örgütsel çekiciliğin arttırılmasında işveren markalaşması ve insan kaynaklarına yansıması
The role of employer branding on enhancing organizational attractiveness in business companies and its reflections on human resources
  1. Tez No: 320465
  2. Yazar: BURCU ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. BERİL AKINCI VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren markası, işveren markalaşması, örgütsel çekicilik, Employer brand, employer branding, organizational attractiveness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışmanın amacı, işveren markalaşmasının örgütsel çekicilik üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve işveren markası bağlamında örgütsel çekicilik ölçeği geliştirmektir. Çalışmanın birinci bölümünde, işveren markalaşması ve örgütsel çekicilik kavramları teorik olarak irdelenmiştir. İkinci bölüm, araştırma tasarımı ve metodolojiyi içermekte, son bölümde ise araştırma bulguları ve analiz sonuçları sunulmakta ve araştırmanın teorik ve uygulamaya yönelik implikasyonlarına ve katkılarına yer verilmektedir.Araştırma iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiş ve verilerin elde edilmesinde nicel ve nitel yöntemler kullanılmıştır. Birinci aşamada, örgütsel çekiciliği etkileyen işveren markası bileşenlerine yönelik ölçek maddelerinin geliştirilmesi amaçlanmış ve veri toplanmasında anket, odak grup görüşmesi ve derinlemesine görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Tez kapsamında geliştirilecek ölçek, en önemli ilk beş işveren markası bileşenine yönelik olacağından, öncelikle söz konusu bileşenleri belirlemek amacıyla 480 kişiye ölçek faktörlerini belirleme anketi uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre en önemli işveren markası bileşenleri, çalışma ortamı, maaş ve diğer maddi faydalar, kariyer gelişimi/olanakları, iş?yaşam dengesi ve işletme özellikleri olarak sıralanmaktadır.Ölçek faktörlerini belirleme anketi sonrasında, ölçeğin alt maddelerini saptamaya yönelik olarak odak grup görüşmeleri (3 grup, 21 kişi) ve derinlemesine görüşmeler (21 kişi) yapılmıştır. Bu aşamada tümevarımcı bir yaklaşımla, örgütsel çekicilik ve işveren markalaşması konusunda katılımcıların öngörülerini keşfetmek amacıyla hareket edilmiş, nitel verilere dayalı olarak 5 faktörlü ve 72 maddeli bir ölçek geliştirilmiştir. Tüm ifadeler, 5'li Likert ölçeği kullanılarak derecelendirilmiştir (1= Hiç Önemli Değil, 5= Çok Önemli).Araştırmanın ikinci aşamasında, öncelikle pilot uygulama yapılmış (105 kişi), elde edilen verilere dayanarak, ölçek revize edilmiş ve 60 maddeye indirilmiştir. Ölçek, yeni haliyle 463 kişiye uygulanmış, elde edilen verilere temel eksen faktör faktör analizi yapılmış ve 17 madde, düşük faktör yükleri ve teorik uygunsuzlukları nedeniyle ölçekten çıkarılmıştır. Analizler sonucunda ölçek, 5 faktörlü ve 43 maddeli bir yapıya kavuşmuş ve son hali için Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı, .92 olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore the role of employer branding on organizational attractiveness as well as develop a scale for measuring organizational attractiveness in terms of employer brand. In the first part of this study, employer branding and organizational attractiveness concepts were examined theoretically. The second section contained research design and methodology, in the third chapter presented findings and analysis of data and also discussed the theoretical and practical implications and contributions of the research.The research was carried out in two stages and both qualitative and quantitative methods were used to collect data. The purpose of the first phase was to develop a scale for measuring the employer brand components which affect organizational attractiveness, the data gathering methods used were questionnaire, focus group interviews and in-depth interviews. The scale was developed for the five most important components of employer brand in this research, thus this questionnaire is designed to determine these five components. The sample consisted of 480 participants. The results indicate that the most important five components of employer brand were workplace environment, salary and other benefits, career development/opportunities, work?life balance and business characteristics.Afterwards, focus group interviews (3 Groups, N=21) and in-depth interviews (N=21) were used in order to develop the scale items. In this part, with an inductive approach, interviews were applied for gain insights on organizational attractiveness and employer brand and a 5-factors, 72-items scale, was created based on qualitative data. All items were rated on a 5-point Likert scale (1= Not important at all, 5= Very important).In the second part, initially a pilot study was carried out (N=105) and based on the results from this study, the scale was revised and reduced to 60-items and then applied to 463 participants. A principal axis factor analysis was performed and 17 items deleted because of their low factor loadings or theoretical dissonance. Finally, the scale was revised and reduced to 43 items based on the findings. The Cronbach?s coefficient Alpha was .92 for the 5-factors, 43-items scale.