Orta Asya Cumhuriyetlerinin demografik yapısı
Demographic structure of central Asia republics
  1. Tez No: 320527
  2. Yazar: YASEMİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Uluslararası İlişkiler, Geography, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Central Asia Republics, Demographi, Russian Immigration
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Orta Asya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Orta Asya Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır. Afganistan'ın işgal edilmesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ` küresel terörle mücadele' kampanyası Orta Asya'nın Ortadoğu bölgesinin bir uzantısı olduğu izlenimini arttırmıştır. Günümüzde Orta Asya daha önceleri Sovyetlerin parçası olan beş cumhuriyetten oluşur, bunlar, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan' dır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının sonrasında Rusya daha önce rastlanmamış bir demografik kriz içerisine girmiş ve Rusya' da nüfus 1992 yılından itibaren hızla azalmaya başlamıştır. Fakat nüfusun genelinde görünen azalışı eski Sovyet cumhuriyetlerinde Rusya' ya olan göçler dengelemiştir. En çok Kazakistan, Ukrayna ve Özbekistan' da yaşayan Ruslar arasından Rusya'ya göç gerçekleşmiştir.Göçler sonrasında ülkelerin nüfus analizlerinin incelendiği çalışmada bugünkü yapıyla karşılaştırmalar yapılarak, etnik yapı ve göçün yarattığı sorunlar ve çözüm yolları ele alınmıştır.Anahtar KelimelerOrta Asya Cumhuriyetleri, Demografi, Rus Göçü
Özet (Çeviri)
Central Asia has started to be more interesting for the others due to Central Asia Republics gained independence after The Soviet Unions broke up..Hold down of Afghanistan and the campaign of USA for ?Counter for Global Terrorism? increased the impression that Central Asia is extend of Central East Region..Today Middle Asia comes into being with 5 Republics which were part of Soviet Union before , These countries are Kazakhstan,Kyrgyzstan,Tajikistan,Turkmenistan and Uzbekistan.After the Soviet Union broke up,Russia had a demographic crisis that was never experienced before and the population of Russia had been started to decrease quickly , particularly since 1992..But the decreasing of population were compensated by immigrations from old Soviet Republics..Mostly the Russians ,who lives in Kazakhistan Uzbekistan and Ukraine, moved to Russia..Ethnic Structure, the issues that grew out of immigration and its solution methods were discussed via the analysis ,that include countries? populations, by comparing today?s structure