Dünya Bankası kredileri: Türkiye örneği üzerine bir inceleme
The World Bank loans: A review on the example of Turkey
- Tez No: 320528
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası, Proje ve Uyum Kredileri, Ülke Destek Stratejisi, Ülke İşbirliği Stratejisi, Kredi Kullanım Koşulları, The World Bank, Project and Adjustment Loans, Country Asistance Strategy, Country Partnership Strategy, The Conditions Of Using Credits
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Dünya Bankası kurulduğu 1944 yılından günümüze kadar kalkınma konusunda faaliyet gösteren ve iki dünya savaşı ile yıkılan Avrupa'nın imarından sonra misyon olarak kendine yoksullukla mücadeleyi seçmiş en önemli Uluslararası ekonomik örgütlerden birisidir.Günümüzde yoksulluktan arınmış bir dünya oluşturmayı kendine misyon olarak edinmiş olan Dünya Bankasına gerek yönetim yapısı gerekse çalışma yöntemleri açısından çeşitli eleştiriler yapılmaktadır. Bu olumsuz eleştirileri giderme adına Dünya Bankası'na önemli görevler düşmektedir.Türkiye Dünya Bankasına üye olduğu 1947 yılından günümüze kadar Dünya Bankasıyla yakın ilişki içerisinde bulunmuştur. İlişkiler dalgalı bir seyir izlemesine rağmen özellikle 24 Ocak 1980 kararlarından sonra Türkiye pek çok proje için Dünya Bankasından finansman sağlamıştır. Bankanın en çok fon sağladığı ülkelerden de biri olan Türkiye hali hazırda yirmiyi aşkın ve hemen her alanda mevcut aktif projeleri yürütmeye devam etmektedir. Dünya Bankası ve Dünya Bankası Kredilerinin özelliklerinin bilinmesi, gerek uluslararası ekonomik ilişkilerin boyutunun anlaşılması gerekse kamu idarecilerinin bu imkanlardan yeterince ve sağlıklı bir şekilde faydalanabilmesi açısından önem taşımaktadır.Son yıllarda Dünya Bankası Türkiye'de gerçekleştireceği projeler için Ülke Destek Stratejisi adını verdiği bir yöntemle kredi sağlamaktadır. Bu yöntemle hem projeler verimli ve etkin alanlara aktarılmaya çalışılmakta hem de diğer Uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalışılmaktadır. Dünya Bankası Kredilerinin kullanımında bir takım sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların giderilmesi noktasında gerekli tüm kurumlara önemli görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Since it was founded in 1944, The World Bank which has been working for development and choosen fighting against poverty as a mission after reconstruction of Europe following the world wars is one of the most important international economical organization.Nowadays, there are many criticism against The World Bank both in terms of working methods and management structure whose mission is working for a world free of poverty. The World Bank has a great responsibility for eliminating this negative criticism.Turkey has a closer relationship with The World Bank since it became its member in 1947 to the present day. Despite the fluctuating affairs, Turkey has taken funds from The World Bank for many projects especially after the decions of 24 january 1980 . Turkey, which is one of the well-funded countries of the bank, already conduct more than twenty active projects almost in every area. Knowing the characteristics of The World Bank and The World Bank Loans is important to understand the extent of international economic relations Also the public administrators can benefit from these facilities in a healthy and adequate way.In recent years, The World Bank provides credits by the method called Country Assistance Strategy for the projects that take place in Turkey. With this method projects are tried to transfer in to efficient and effective areas as well as working in cooperation with international organizations. Some problems have been experienced in the use of world bank loans. Every related foundations has an important role eliminating this issues.