Şehîdî Mevlid (İnceleme-metin-dizin)
Şehîdî Mevlid (Examination-text-index)
- Tez No: 320530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT GÜRGENDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mevlid, Şehîdî, Süleyman Çelebi, Mevlid, Şehîdî, Süleyman Çelebi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Mevlid, Hz. Muhammed'in doğum günü ve bu günü anlatan eserlere verilen isimdir. ?Mevlid? denildiğinde Türk edebiyatında akla ilk gelen Süleyman Çelebi ve eseri ?Vesiletü'n-Necât? olmuştur. Bundan sonraki yıllarda da mevlid yazma ve okuma geleneği devam etmiştir. Çalışmamızda, Şehîdî'nin yazdığı Mevlidi inceledik. Tezimiz, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte Türk Edebiyatında Mevlid hakkında bilgi verilmektedir. Şehîdî ve Mevlidi hakkındaki bilgiler ilk bölümde anlatılmaktadır. İkinci bölümde mevlid, dilbilgisi açısından incelenmektedir. Daha sonra metindeki deyim ve atasözleri verilmiş, üçüncü bölümde metnin trankripsyonu yapılmıştır. Dördüncü bölüm dizini içermektedir. Sonuç kısmında çalışmalarımız değerlendirilmiş ve devamında kaynakça verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlid is a name of Hz. Mohammed?s birthday and the poems describing the day. When ?mevlid? is mentioned, Süleyman Çelebi and his work ?Vesiletü?n-Necât? is the name which comes to mind first. In the following age, the writing and reading of ?Mevlid? went on. In our study, we examined a mevlid poem written by poet named ?Şehîdî?. Our thesis consists of the preface and four chapters. In the preface, information on Mevlid in Turkish literature is given. Information about Şehîdî and his mevlid is provided in the first chapter. In the second chapter, mevlid is examined in terms of grammar. After that, the statements and proverbs of the text are given, In the third chapter the text completly has been transcribied. The fourth chapter includes the index. Our studies are evaluated in the Conslusion part and the continuation bibliography is given.