Transgenik hayvanların dünü,bugünü ve geleceği
Past, present and future of transgenic animals
  1. Tez No: 320620
  2. Yazar: ÖZGECAN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEHEN BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Ziraat, Biotechnology, Genetics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Transgenik Hayvan, Kullanım Alanları, Biyoteknoloji, Hayvan Refahı, Transgenic Animal, Usage Areas, Biotechnology, Animal Welfare
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin amacı, biyoteknoloji alanındaki ilerlemelere paralel olarak rekombinant DNA teknolojisi ile geliştirilen transgenik hayvanlar hakkında bilgi vermektir. Rekombinant DNA teknolojisindeki gelişmeler, bilim insanlarına genleri izole ve analiz edebilme, nükleotid yapılarını modifiye etme ve bunları genoma aktarma olanağı sağlamıştır. Transgenik hayvan; genomunda transgen olarak adlandırılan yabancı gen taşıyan hayvandır. Konakçı genomuna yabancı genin aktarımı transgenesis (gen aktarımı) ve aktarılan gen ise transgen olarak adlandırılmaktadır. Tezde, transgenik hayvanların tarihçesine kısaca değinildikten sonra, transgenik hayvanların tanımı yapılıp, nasıl meydana getirildiği, üretim teknikleri, transgenik hayvanları saptama yöntemleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verilmiştir. Dünya'da ve Türkiye'de transgenik hayvanlar üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca etik ve hayvan refahı açısından değerlendirme yapılarak, toplumdaki transgenik hayvan algısı ve duyulan endişeler hakkında İzmir-Türkiye ve Dublin- İrlanda'da yapılan anket çalışması değerlendirilmiştir. Son olarak da transgenik hayvanların geleceğine ilişkin bir bakış açısı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to provide information on the transgenic animals obtained by using recombinant DNA technology, in parallel to the developments in biotechnology. Improvements in recombinant DNA technology have allowed the scientist to isolate gene, analyze, modify the nucleotide structure and to transfer it into another genome. Transgenic animal has an exogenous gene in its genome. The transfer of an exogenous gene into a host genome is called transgenesis and the transferred gene is called transgene. In this thesis, after referring to the important improvement in the history of the transgenic animals, whether the definition of transgenic animals, how it is formed, production techniques and provides information on detection methods and application of transgenic animals. Studies on transgenic animals in the world and in Turkey were investigated. In addition, assessment made in terms of ethics and animal welfare, the survey which was applied in Izmir-Turkey and Dublin-Ireland about perception of transgenic animals in society and concerns on this issue was evaluated. Finally, a perspective on the future of transgenic animals is presented.