Mardin ili Kızıltepe ilçesi ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinin işletme verimliliği, işletme problemleri ve çözüm önerileri
Process efficiency, process problems and solution proposals of advanced biological wastewater treatment plant in Kızıltepe District of Mardin province
- Tez No: 664433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, Atıksu Arıtma Tesisi, Arıtma Verimliliği, İşletme Problemleri, Fiziksel Arıtma, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma, İleri Arıtma, Wastewater, Wastewater Treatment Plant, Treatment Efficiency, Operating Problems, Physical Treatment, Chemical Treatment, Biological Treatment, Advanced Treatment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yıllarda kentleşme oranının artmasıyla beraber evsel nitelikli atıksular, çevre kirliliğinin ortaya çıkmasında rol oynayan önemli sebeplerden biri haline gelmiştir. Kentsel atıksu arıtma tesisleri bu kirliliği engellemek için yapılmış olan, evsel nitelikli atıksularının aktarılacağı alıcı ortama varmadan önce zararlı etkilerini engelleyen veya olabilecek en düşük seviyeye indiren tesislerdir. Bu çalışmada Kızıltepe İleri Biyolojik Atıksu Arıtım Tesisi'nde 8 ay boyunca günlük tesis giriş ve çıkışından alınan 24 saatlik kompozit numuneler ile KOİ (Kimyasal Okisjen İhtiyacı), BOİ (Biyolojik Okisjen İhtiyacı), pH, AKM (Askıda Katı Madde), TN (Toplam Azot), TP (Toplam Fosfor), NH+4-N (Amonyum Azotu) ve NO-3-N (Nitrat azotu) analiz edilip verimliliği gözlemlenmiştir. Havalandırma havuzdan alınan anlık numuneler ile MLSS (Karışık Sıvıda Askıda Katı Madde), MLVSS (Karışık Sıvıda Uçucu Askıda Katı Madde), ÇÇH (Çökelebilen Çamur Hacmi), ÇHİ (Çamur Hacim İndeksi) ve çamur çürütücü tankından alınan numuneler ile CaCO3 (Kalsiyum Karbonat), organik asit analiz edilip değerlendirilmiştir. Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü kontrolündeki Kızıltepe İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri'nin deşarj limitleri Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmektedir. Atıksu kirletici parametreleri ve tesis performansı bu yönetmelik ve proje raporundaki hedefler baz alınarak yapılmıştır. Her bir parametre için aylık ortalama değer alınarak tablo ve grafiklerle desteklenmiş olup Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliği'ne uygunluğuna bakılarak işletme verimliliği incelenmiştir. Günlük yapılan analiz verileri tablolar halinde çalışmanın son kısımda yer alan Ekler bölümünde sunulmuştur. Kızıltepe İleri Biyolojik Atıksu Arıtım Tesisi'nde karşılaşılan işletme problemleri araştırılıp tespit edilerek çözüm önerileri ile birlikte belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Process Efficiency, Process Problems and Solution Proposals of Advanced Biological Wastewater Treatment Plant in Kızıltepe District of Mardin Province With the increasing world urbanization rate, domestic regional wastewater has become one of the leading leaders in the emergence of environmental pollution. Urban Wastewater Production Facilities are facilities that have been constructed to prevent this pollution and prevent or minimize harmful effects before reaching the receiving environment where the domestic wastewater will be transferred. In this study, Kızıltepe Advanced Biological Wastewater Treatment Plant with 24 months of composite samples from the entry and exit of daily facility for 8 months, COD (Chemical Oxygen Demand), BOD (Biological Oxygen Demand), pH, AKM (Suspended Solids), TN (Total Nitrogen), TP (Total Phosphorus), NH+4-N (Ammonium Nitrogen) and NO-3-N (Nitrate nitrogen) were analyzed and the productivity were observed. With instant samples taken from the ventilation pond, MLSS (Mixed Liquor Suspended Solids), MLVSS (Mixed Liquor Volatile Suspended Solids), IMHOFF, SVI (Sludge Volume Index) and CaCO3 (Calcium Carbonate), organic acid samples were analyzed and evaluated. The discharge limits of the Kızıltepe Advanced Biological Wastewater Treatment Plants of the General Directorate of Mardin Water and Sewerage Administration were evaluated according to the Urban Wastewater Treatment Regulation. Wastewater pollutant property and plant goal on the basis of these regulations and project report. Monthly average value for each parameter is supported by tables and graphs and operational efficiencies are examined in compliance with the Urban Wastewater Treatment Regulation. Daily analysis data are presented in tables in the appendix of the last part of the study. The operational problems encountered in Kızıltepe Advanced Biological Wastewater Treatment Plant were investigated and stated together with the proposed solutions.