Porsuk baraj gölü'nde (Eskişehir) yaşayan Rutilus rutilus (L.,1758) (Kızılgöz Balığı)populasyonun büyüme parametrelerinin araştırılması
Researching growth parameters of Rutilus rutilus Living in Porsuk reservoir
- Tez No: 320759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rutilus rutilus, Porsuk Baraj Gölü, Yaş, Büyüme, Üreme, Rutilus rutilus, Porsuk Reservoir, Age, Growth, Reproduction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Temmuz 2010-Nisan 2011 ayları arasında gerçekleştirilen bu çalışma ile Porsuk Baraj Gölü'nden yakalanan ve incelenen kızılgöz populasyonunun bazı önemli biyolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, elde edilen verilerin daha önceki çalışmalarla ortaya konmuş olan enleme bağlı sıcaklık değişimlerinin büyüme ve üreme özelliklerine etkileriyle ilgili hipoteze uyumluluğu sınanmıştır. Çalışma kapsamında Porsuk Baraj Gölü kızılgöz populasyonundan 949 birey toplanmıştır. Disekte edilen bu örneklerin boy, ağırlık ölçümleri yapılmış ve eşeyleri belirlenmiştir. Elde edilen materyalden yaş tayinleri ve yumurta sayımları yapılmış, populasyonun boy-ağırlık, yaş-ağırlık, yaş-boy, yaş-eşey dağılımları ve kondisyon faktörü hesaplanmıştır. Yaş tayinleri eldeki balıkların 2 ile 6 yaşları arasında değiştiğini, en küçük birey 132 mm total boya, en büyük bireyin 227 mm total boya sahip olduğunu belirlemiştir. Ağırlık olarak en küçük birey 21 g, en büyük bireyin ise 128 g olduğu belirlenmiştir. Geri hesaplanan boylar, büyümenin ilk yıllarda hızlı, ilerleyen yıllarda da yavaşlayarak azaldığını ancak erkek ve dişi bireyler arasında büyüme oranlarında bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Kondisyon değerleri sonbahar kış ilkbahar mevsimlerinde birbirine yakın değerlerdeyken yaz mevsiminde ciddi bir artış göstermiştir. Eşey oranları ise 949 bireyin % 67'sinin dişi bireylerden % 33'ünün ise erkek bireylerden oluştuğunu göstermiştir. Yumurta sayımları 2 (134 mm ortalama, 6810 adet/birey) ile 6 (194 mm ortalama, 15513 adet/birey) yaşları arasında gerçekleştirilmiştir. Cinsi olgunluğa erişme büyüklüğü 1 yaşındaki bireylerin elde edilememesi nedeniyle en ufak yakalanan olgun birey dikkate alınarak ortaya konmuştur. Bu bireyler erkeklerde 144 mm total boy ve 2 yaşındaki birey ile dişilerde 132 mm total boy ve 3 yaşındaki bireydir. Elde edilen sonuçların daha önce bu balığın bütün dağılım alanını kapsayan karşılaştırmalı analizlerle ortaya konan hipotezlerle uyumlu olduğu ve kızılgöz balığının Porsuk Baraj Gölü'ne aşılandıktan sonraki kısa bir süre zarfında nispeten iyi bir uyum sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between July 2010 and April 2011 from Porsuk Reservoir, with the aim of elucidating some important biological properties of roach. Additionally, the data obtained in the present study was compared with previous studies, which have analyzed the effects of temperature on growth and reproduction characteristics in a latitudinal gradient along native distribution area of roach. In the analyses, 949 roach individuals were captured from Porsuk Reservoir. Length and weight of these individuals were measured and sex was determined. Also, fecundity and age were determined; length-weight, age and weight, age and length, age-sex distribution and condition factor were calculated. Age determinations indicated that age structure changed between the ages of 2 and 6 with 132 mm total length as the smallest individual and 227 mm as the largest individual. Smallest individual was 21 gr and the largest individual was determined to be 128 gr. Back calculated lengths showed rapid growth in the first years of life, decreasing in older ages but no significant difference between male and females. Condition values were similar in spring, summer and autumn however they showed a significant increase in summer. 67% of the total number of individuals was female while males composed of 33% of the total. The egg counts of individuals was done between the ages of 2 (134 mm mean, 6810 egg/ind.) and 6 (194 mm mean, 15513 egg/ind.). As 1 year old individuals could not been caught, size of the smallest mature individuals captured were considered as sizes at maturity for both sexes. It was 144 mm total length and 2-years-old for males and 132 mm total length and 3-year-old for females. It was found that the results obtained in the present study were in agreement with the previous studies regarding latitude effects on life history traits of roach and suggest that roach properly adapted the environmental conditions of the reservoir short time after it was introduced.