Görüntü işleme yöntemi ile salatalık kalite değişiminin sayısal analizi
The analysis of time-dependent changes in cucumber quality with image processing
  1. Tez No: 320767
  2. Yazar: SEVAL ÖREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Matlab, K-Means, Segmentasyon, İstatistiksel Analiz, Image processing, Matlab, K-Means, Segmentation, Statistical Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Telekomünikasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
İnsandaki görme sisteminde beyinin görüntüleri işlediği gibi, görüntü işleme sistemlerinde de elektronik kamera ile elde edilen görüntüler, oluşturulan algoritmalar ile işlenir. Gıda sektöründe gıdaların renk, büyüklük, şekil vb. kriterlerinin görüntü işleme sistemleri ile analiz edilerek kalite sınıflandırma uygulamaları oldukça yaygındır. Ayrıca, bu tür uygulamalar gıda endüstrisinde kullanılan bir çok cihazla yapılan analizlere göre maliyet, zaman, daha doğru sonuç elde etme ve pratiklik açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, gıdalarda bozulmanın etkisiyle zamanla meydana gelen kalite değişimlerinin analiz edilmesi amaçlanmış ve salatalık sebzesinde zamanla meydana gelen nem kaybı ile yüzey alanı azalması, renk değişimi ve küf&bere oluşumunun görüntü işleme yöntemi ile tespit edilmesi üzerine çalışılmıştır. Çalışmanın yazılım tarafında Matlab( Licensed R2011) programında çeşitli algoritmalar ile uygulamanın amacına uygun kodlar oluşturulmuş ve kodların amaca uygun çalışmasının doğrulanmasından sonra deney süresince bekletilen salatalıkların kalite değişim analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçların istatistiksel analizleri Minitab (Istatistiksel Analiz Programı, ABD) programı ile yapılmıştır.Bu çalışma ile salatalığın zamana bağlı kalite kaybı sonucu meydana gelen renk değişimleri, küf&bere gelişimleri ve nem kaybı sonucu oluşan yüzey alan değişimleri doğru bir şekilde görsel ve sayısal olarak hesaplanabilir, arşivlenebilir hale gelmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar, salatalığın zamanla meydana gelen kalite kaybının görüntü işleme yöntemi ile hesaplanmasının, deney süresince aynı gıda numunesinin analiz edilebilmesi dolayısı ile kesintisiz gözlem yapılabilmesi, numune çeşitliliğin en aza indirgenmesi ile gıda endüstrisinde kullanılan analiz cihazlarına göre daha güvenilir ve maliyet açısından da daha avantajlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A computer vision system processes images with an electronic camera, which is like the human vision system where the brain processes images derived from eyes. There are many vision systems that analyse the food to check the color, size, shape, and other features for quality classification. In addition, these kinds of applications provide many vital advantages in terms of cost, time, getting more accurate results and easy application compare to analysis equipments used in food industry. In this thesis, the quality changes of food due to the deterioration with time was intended to analyze and the reduction of the surface are due to the moisture loss, surface color change and mold&bruise formation of cucumber are tried to determine with image processing. The software part of this thesis is included matlab codes that are created by using variable segmentation algorithms which belong to Matlab (Licensed R2011). And also, after the verification of the codes whether has worked due to the aim, the change of quality analysis for cucumber has been done. The statistical analysis of obtained results have been made with Minitab (Statistical Analysis Program, USA).With this study, the change of surface color due to the loss of quality, the formation of mold&bruise and the entire surface area change because of the moisture loss has became to be archieved and measured correctly in terms of numerical and visual All obtained results show that the quality change inspection of cucumber with image processing is more reliable and cost effective because of using the same sample during the experiment that provides continuous investigation and reduce sample variablitiy compared to industrial equipments which are used in food sector.