Uzun zincirli diamin ligantları içeren gümüş-sakkarinat komplekslerinin sentezi ve yapısal özelliklerinin araştırılması
Synthesis and investigation of structural properties of silver-saccharinate complexes including long chained diamine ligands
- Tez No: 320782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ZAFER YEŞİLEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sakkarinat Kompleksleri, Gümüş(I) Kompleksleri, Diamin Türevleri, Arjentofilik etkileşimler ve C-H???Ag etkileşimleri, Saccharinate Complexes, Silver(I) Complexes, Diamine Derivatives, Argentophilic interaction and C-H???Ag interactions
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, ikincil ligant olarak farklı zincir uzunluğuna sahip çift dişli diamin ligantları ile yeni karışık ligantlı yedi Gümüş(I)?Sakkarinat (Ag(I)-sac) kompleksi sentezlenmiştir. Bu komplekslerin yapıları, elementel analiz, IR spektroskopisi ve X?ışınları tek kristal çalışmalarıyla aydınlatılmıştır. Komplekslerin lüminesans ve termal özellikleri de incelenmiştir.[Ag2(?-sac)2(?-db)]n (1), {[Ag4(sac)4(?-dp)2]?4H2O}n (2), {[Ag2(sac)2(dz)]?2H2O}n (3), [Ag2(sac)2(H2O)(?-dh)]n (4), [Ag2(sac)2(H2O)(do)]n (5a) komplekslerinin bir boyutlu ve çok çekirdekli, [Ag2(sac)2(do)2] (5b) ve [Ag4(sac)4(?-dn)2]?2H2O (6) komplekslerinin ise sırasıyla iki ve dört çekirdekli olduğu belirlenmiştir (db = 1,4-diaminobütan, dp = 1,5-diaminopentan, dz = 1,6-diaminohekzan, dh = 1,7-diaminoheptan, do = 1,8-diaminooktan ve dn = 1,9-diaminononan). [Ag(??sac)(??db)0,5]n (1) kompleksinde sakkarinat ligantının imino azotu ve karbonil oksijeni ile köprü olarak iki Ag(I) iyonuna koordine olmasıyla sekiz üyeli bir halka meydana gelmiştir. Diğer dört komplekste ise (2?5a) sakkarinat tek dişli ligant olarak imino azotundan Ag(I) iyonuna bağlanmıştır. 2?5a kompleksleri anyonik tek çekirdekli [Ag(sac)2]? kompleks iyonu ve katyonik çok çekirdekli [Ag(µ-L)]+1 kompleks iyonu olmak üzere iki farklı birimden oluşmuştur. Bu birimler birbirine arjentofilik olarak adlandırılan Ag?Ag etkileşimleri ile bağlanmıştır. 5b ve 6 komplekslerinde ise do ve dn ligantlarının Ag(I) iyonlarına köprü olarak koordine olmasıyla 22- ve 24- üyeli iki çekirdekli halka meydana gelmiştir. 5b kompleksinde Ag(I) iyonlarının Y şeklindeki geometrisi sac ligantı ile tamamlanmış ve kompleksin bir boyutlu yapısı komşu halkalar arasındaki Ag?Ag etkileşimleri ile oluşmuştur. 6 kompleksinde ise 24- üyeli halkanın Ag?Ag etkileşimi ile [Ag(sac)2]? birimine bağlanmasıyla dört çekirdekli yapı elde edilmiştir.Termal analiz çalışmaları ile komplekslerin termal kararlılıkları ve bozunma mekanizmaları belirlenmiştir. İlk bozunma basamakları su kaybına, takip eden basamakları ise ligantların kısmen veya tamamen bozunmasına karşılık gelmiştir. Komplekslerin son bozunma ürünlerinin ise metalik gümüş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, seven new mixed-ligand silver(I)-saccharinate (Ag(I)-sac) complexes were synthesized with bidentate ligands having different chain lengths as a secondary ligand. Structures of these complexes were characterized by elemental analysis, IR spectroscopy and X-ray single crystal studies. Moreover, luminescence and thermal properties of the complexes were examined.[Ag2(?-sac)2(?-db)]n (1), {[Ag4(sac)4(?-dp)2]?4H2O}n (2), {[Ag2(sac)2(dz)]?2H2O}n (3), [Ag2(sac)2(H2O)(?-dh)]n (4), [Ag2(sac)2(H2O)(do)]n (5a) complexes are one dimensional and polynuclear and [Ag2(sac)2(do)2] (5b) and [Ag4(sac)4(?-dn)2]?2H2O (6) complexes are dinuclear and tetranuclear respectively (db = 1,4-diaminobutane, dp = 1,5-diaminopentane, dz = 1,6-diaminohexane, dh = 1,7-diaminoheptane, do = 1,8-diaminooctane and dn = 1,9-diaminononane). In [Ag2(?-sac)2(?-db)]n (1), the saccharinate ligand is coordinated to the Ag(I) ion as a bridging ligand with its imino nitrogen and carbonyl oxygen atoms to form an eight membered ring, and in the other four complexes (2-5a), the saccharinate ligand is connected to the Ag(I) ion from the imino nitrogen as a monodentate ligand complexes 2-5a consist of two different complex units; anionic mononuclear [Ag(sac)2]? complex ion and polynuclear complex ion [Ag(µ-L)]+1. These units are connected to each other via Ag-Ag interactions called as argentophilic. In complexes 5b and 6, 22- and 24- membered dinuclear rings occured as the do and dn ligands are coordinated with Ag(I) ions. In complex 5b, Y shaped geometry of Ag(I) ions is completed with sac ligand and one dimentional structure of the complex is formed with Ag-Ag interactions between adjacent rings. In complex 6, a tetranuclear structure is obtained by the connection of the 24- membered ring to [Ag(sac)2]? unit via Ag-Ag interactions.Thermal stabilities and decomposition mechanisms of the complexes are determined with thermal analysis studies. First decomposition steps correspond to water loss and the following steps correspond to partial or complete degradation of the ligands. The last degradation products of the complexes are metallic silver.