İki tabakalı olarak teşkil olunan perdenin, perde düzlemine normal yönde eksantrik basınçta dayanım ve şekil değiştirmesinin deneysel olarak araştırılması
Experimental study of strength and deformation of two-layer partition under normal direction eccentric compression to partition plane
- Tez No: 320815
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL EYYUBOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki tabakalı perde, eksantrik basınç, ponza betonu, hafif beton, taşıyıcı sistem, Two-layer partition, eccentric compression, pumice concrete, lightconcrete, structural system
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Erzincan (1992), Buhara (1976), Hazar (2000), Marmara (1999), Düzce (1999) ve diğer yıkıcı depremlerin mühendislik araştırılması deprem süresince bina dış cephe duvar taşıyıcı elemanlarının (perde, kolon, kiriş) yalıtım tabakalarının dökülmesi gibi hasar türüne yaygın olarak rastlandığını gösterdi.Yıkıcı depremler süresince yalıtım tabakasının dökülmesini önleyebilen konstrüktif teşkillerin hazırlanması ve yaygın inşaatta uygulanmasını temin eden tedbirlerin hazırlanması güncel bir konudur. Ayrıca yüksek yalıtım ve dayanım özelliklerine sahip ponza beton ile perde taşıyıcı sisteminin beraber çalışmasının temin edilmesi betonarme taşıyıcı perde sisteminin teşkilini sadeleştirir ve ekonomik bina taşıyıcı sistem dizaynını temin edebilir.Bu tez çalışmasında, dış cephe taşıyıcı sistem elemanları yalıtım tabakalarının yıkıcı depremler süresince davranışı incelenmiş ve yalıtım tabakası olarak ponza betonunun kullanılmasını temin eden konstrüktif tedbirin uygulanabilirliliği araştırılmıştır. Ayrıca burada ponza beton ve normal betondan teşkil edilen kompozit en kesitli perdelerin perde düzlemine normal yönde eksantrik basınçta dayanım ve şekil değiştirmesinin deneysel araştırılması yer almaktadır.Bunun için 4 seri olmak üzere deney numuneleri hazırlanmıştır. 1. serideki numuneler e=0, 2. serideki numuneler e=1,0 cm, 3. serideki numuneler e=1,5 cm ve 4. serideki numuneler e=2 cm olacak şekilde yüklenmiştir. Her seri üzerine 3 numune hazırlanmıştır. Tüm numuneler kalınlığı 7,5 cm olan normal ve hafif beton tabakalarından oluşan, yüksekliği 120 cm ve genişliği 40 cm olarak hazırlanmıştır. Deney numunelerinin geometrik ölçüleri, donatılaştırma teşkili ve normal beton dayanımı Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünün yapı mekaniği laboratuarında kullanımda olan deney düzeneği (deney çerçevesi) yükleme kapasitesine bağlı olarak belirlenmiştir. Hafif beton agregası olarak Nevşehir ponzası kullanılmıştır. İki tabakalı perdede hafif beton kalınlığı Kayseri iklim şartları göz önüne alınarak tayin edilmiştir.Bu deneysel çalışma sonucunda çıkan duruma uygun olarak boyutlandırılan perdelerle tasarlanan ve yapılan çok katlı betonarme binalarda yıkıcı depremler süresince yalıtım tabakasının dökülmesi ile sonuçlanan can ve mal kaybının önlenmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Engineering surveys of Erzincan (1992), Buhara (1976), Hazar (2000), Marmara (1999), Düzce (1999) and other destructive earthquakes showed that damage type such as falling off insulating layer of exterior wall bearing units (partition, column, joist) during earthquake was seen commonly.Preparing constructive formations which can prevent falling off insulating layer during destructive earthquakes and preparing precautions which provide applications of these constructive formations at constructions is a current issue. Using pumice concrete, which has high insulation level and high endurance characteristic, and bearing partition system together simplifies the formation of concrete bearing partition system and provides the design of economical building bearing system.Behavior of insulating layer of external bearing system units during destructive earthquakes was researched and practicability of constructive precaution, which provides usage of pumice concrete, was studied in this thesis study. In addition, there is experimental research of strength and deformation of composite cross section partitions, which are made of pumice and regular concrete, under normal direction eccentric compression to partition plane.4 series of test sample were prepared for this. Samples of the 1st series were loaded as e=0 cm. Samples of the 2nd series were e=1,0 cm, samples of the 3rd series were e=1,5 cm and samples of the 4th series were e=2 cm. 3 samples were prepared for each series. All of the samples composed of normal and light concrete layer which had 7,5 cm thickness, 120 cm height and 40 cm width.Geometrical shapes, reinforcement and normal concrete strength of test samples were determined according to loading capacity of testing apparatus (test framework) at the construction mechanics laboratory of Erciyes University Faculty of Engineering Department of Civil Engineering.It is possible to prevent loss of life and property, which occurred during destructive earthquakes and as a result of falling off insulating layer of multi-storey concrete buildings that are designed and constructed with partitions shaped according to the results of this experimental study.