Hipertansif hastalarda solunum fonksiyonlarının kalp atım hızı değişkenliği üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigate the effects of respiration on heart rate variability in hypertensive patients
- Tez No: 320842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT TOKMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Solunum, Kalp Hızı Değişkenliği, Deri Direnci, Sıcaklık, Solunum Kalp Hızı Değişkenliği ilişkisi ve değişimleri, KHD, GSR, TEMP, RSP-KHD
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde yapılan çalışmalarda, sağlıklı kişilerde, Kalp Atım Hızı Değişkenliği (KHD)'nin yüksek frekans bileşeni olan Phf `nin solunum fonksiyonu üzerindeki etkisinin önemli olduğu vurgulanmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında, sağlıklı kişilerde ve hipertansif hastalarda solunum sinyalinin Kalp hızı değişkenliği'nin (KHD) sadece yüksek frekans veya düşük frekans bileşeni değil, eş zamanlı olarak alınan Kalp hızı değişkenliği (Pulse Plethysmograph-PPS), Galvanik deri direnci (Galvanic Skin Response-GSR), Vücut sıcaklığı (Body Temperature-TEMP) ve bu sinyallerin değişimleri incelenerek aralarındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, hepsi kadın olmak üzere 19 hipertansif hasta grubu ve 19 kontrol grubu sağlıklı kişiler üzerinden eş zamanlı olarak alınan sinyaller analiz edilmiş, solunum sinyalinin ortalama değeri ile PPS sinyalinin yüksek frekans bileşeninin ve sempatovagal indeksi olarak kabul edilen PPS sinyalinin (lf/hf) oranı hesaplanmıştır. Hem hipertansif hastalarda hem de sağlıklı kişilerde bu değişkenlerin arasında istatistiki olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Buna karşın hipertansif hastalarda ve sağlıklı kişilerin diğer sinyal verilerinde istatistiki olarak anlamlılık bulunmamıştır. Buna ek olarak, hipertansif hastalar ve sağlıklı kişilerin verileri birbiriyle karşılaştırılmış ve deri dirençlerinin (GSR) ortalama değeri haricinde anlamlı sonuç bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, studies, healthy subjects, Heart Rate Variability (HRV) 's high-frequency component of the PHF' is emphasized as an important effect on the respiratory function. In this thesis, değişkenliği'nin heart rate in healthy subjects and hypertensive patients with respiratory signal (HRV) is not only a high frequency or low frequency component, taken at the same time heart rate variability (pulse plethysmograph-PPS), galvanic skin resistance (Galvanic Skin Response -GSR), body temperature (Body temperature-TEMP), and examining the relationship between changes in these signals were put forward. In this study, 19 were considered as the group (female patients) and a control group 19 (female patients) were analyzed simultaneously on the signals from the respiratory signal, the high frequency component and the average value of the PPS signal is adopted as an index of sympathovagal PPS signal (lf/hf ) ratio arsında individuals and in patients with hypertension and statistically significant results were obtained in both health. These significant results in hypertensive patients and healthy individuals outside the statistical significance found in other signal data. In addition, data in hypertensive patients and healthy individuals were compared with each other and skin resistance (GSR) except for the mean value of the significant results were found.