Cam elyaf takviyeli polyesterle (CTP) üçgen piramit modülünde uzay çatı sistemi
Fiber glass reinforced polyester space framework system in triangle pyramid module
  1. Tez No: 320856
  2. Yazar: KENAN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Space framework system, tetragonal, fiber glass reinforcement chords
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Üçgen piramit veya tetrahedral (ÜPT) modüllerin bir serisine sahip uzay çatı sistemi en az bir kiriş veya yapısal elementi içerir. Dört sürekli paralel çubuk arasında düzenlenmiş olan ÜPT modülü bir merkez bağlantı elemanının dört ağ üyesi vasıtasıyla tetrahedron köşelerdeki bağlantı elemanlarıyla ilişkilenmesiyle bir bütün olarak oluşur. Kübik elmas olarak bilinen kristalli örnek yapı içerisinde her bir ÜPT hayali ve örgüsüz bir kübik birim kafes içinde yerleşmiştir. ÜPT paralel çubuk içerisinde tek başına yerleşebilir veya daha ötesi kiriş içerisine tekrarlanan yönlenmiş modüllerin bir serisini bağlamakla toplanabilir. Paralel çubuklardan birisi bir köşe düğümünün içerisinden geçerek bir ÜPT'e bağlanabilir. Böylece her bir ÜPT modülünün dört ağ üyesi dört paralel çubuğa bağlanmıştır. Projenin amacı dört paralel çubuk içinde bağlanmış ÜPT modüllerinin kombinasyonuyla yapısal eleman, kiriş veya uzay çatı oluşturmaktır.Anahtar kelimeler; Uzay çatı sistemi, tetragonal, Cam Elyaf Takviyeli Polyester (CTP) Çubuk.
Özet (Çeviri)
A space frame comprises at least one truss or structural element, that has a series of triangular-pyramid or tetrahedral (TPT) modules. The TPT module that is arranged between four continuous parallel chords is formed entirely by connecting one central node with the tetrahedron vertex nodes by means of four web members. In the pattern of the crystallographic structure, known as“cubic-diamond,”each TPT is placed in an imaginary, edgeless cubic unit lattice. The TPT can be used singly in the parallel chords or can be further assembled by connecting a series of modules into a truss by repeating the orientation. One of the parallel chords is connected to the TPT module by passing inside one vertex node. Thus, the four web members of each TPT module are connected into four distinct parallel chords. The space frame can be formed by combining at least two horizontally stacked trusses. The invention claimed is to be used to form structural elements, trusses or space frames, by combining TPT modules arranged between four parallel chords.